A pénzváltó (8640 Fonyód, Ady utca 7.) a MBH Bank közvetítője.
Körutazások - busszalMagyar idegenvezetővel
Részletek
Tengerparti Nyaralás
Részletek

A konok kunok földjén – barangolás a Nagykunságban

Magyarország, Észak-Alföld, Karcag
  • Szálláskategória: Nincs
  • Utazás módja: Busszal
  • Típus: 1 napos utak, Városlátogatás
Szűrés
Indulás: 2024-06-29-tól
2024-06-29-ig
Szobatípus:
Időtartam: 1 nap
Ár:
24990.00 Ft/fő
Ajánlatkérés
Leírás

A konok kunok földjén – barangolás a Nagykunságban

Időpont: 2024. június 29.

Utazás: autóbusszal

Találkozás: 5.45 órától a Népliget Hell Miksa sétánytól (Elnök utcával szemben, Planetárium mellett)

Indulás: 6.00 órakor


Program

Ez alkalommal hazánk egyik legkevésbé ismert tájegységével ismerkedünk: a Hortobágy déli-délnyugati kapujában elterülő Nagykunságba utazunk, hogy megismerjük a vidék és népének kalandos történelmét a kunok érkezésétől a török hódoltságon, majd a jászkun Redemption át egészen a mai nehéz időkig. Legfőképpen pedig a ma még fellelhető egyedi örökségét is felfedezzük, mert van ám sok felfedezni való errefelé! Kunbaba, kunhalom, kunkapu, az egyedülálló szépségű kunhímzés és a nagykunsági csipkeverés ma is élő hagyománya, Kossuth-és Munkácsy-díjas művészek, a Népművészet Mestereinek öröksége, a nagykunsági népi építészet még létező gyöngyszemei. És ez még nem minden!

Első állomásunk a „Nagykunság fővárosa”, Karcag. Először a legendás hortobágyi Kilenclyukú híd mintájául szolgáló ősi Zádor hídhoz látogatunk, amely a környező szikes pusztával együtt 1976 óta védelem alatt áll.

Ezután a népi építészet szép példájaként is értékes Kántor Sándor Fazekasházban megismerkedünk a Kossuth-díjjal és a Népművészet Mestere címmel is kitüntetett karcagi fazekasmester, Kántor Sándor máig nagy hatású munkásságával. Majd belevetjük magunkat az ezen a napon megrendezésre kerülő Karcagi Birkafőző Fesztivál forgatagába: 1999 óta ünnepe ez a karcagi birkapörköltnek, amely 2013 óta hungarikum, a csak itt jellemző hagyományos elkészítési mód miatt. Aki szeretné, meg is kóstolhatja az igazit, egyenesen a karcagi birkafőzők „kaszrojából”! Közben érdemes betérni a Györffy István Nagykun Múzeumba, ahol tovább ismerkedhetünk a történelmi Nagykunság népének életével, tárgyi emlékeivel.

A délutáni órákban utazunk tovább Kunmadarasra, ahol megtekintjük a Kossuth-házat, az egykori kunkapitányi házat a 18. század végéről.  Odabent a berendezés részeként megcsodálhatjuk többek között a helyi kunhímzők munkáit, és megtudhatjuk, hogyan kapcsolódik Kossuth Lajos emléke az épülethez és a településhez. Majd az 1768-ban felszentelt református „Nagytemplomban” hallgatjuk meg a templom építésének nem mindennapi történetét, és szépirodalmunk nagyjainak Nagykunmadarashoz való kötődését is: Csokonai Vitéz Mihály, Vörösmarty Mihály, Jókai Mór, hogy csak a legrégebbi klasszikusokat említsük. A templomban őrzik a török hódoltság alatt elpusztult közeli falu, Kunkápolnás templomából fennmaradt két faragott oszlopot, illetve 1849-ből a „Kossuth-széket”. Kunmadarason két különleges bemutató is vár még ránk: hazánk legrégebbről ismert hímzésével, a kunhímzéssel ismerkedhetünk meg, ami 2019-ben az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség listájára is felkerült. A kunhímzés mellett még azt is megnézhetjük, hogyan készül a nagykunsági vert csipke, amely Váradi Margit, a Népművészet Mestere kunmadarasi tevékenységének idején nemzetközi hírnévre is szert tett. A Ferdinánd Bisztróban a Nagykunság nemzedékek óta hagyományos kelt tésztáját, a ferdinándot kóstoljuk meg: vajas krémtől puha, foszlós kelt-tészta-tekercsek, nagy kedvence az ittenieknek is! Az ősök öröksége után egy igazán sajátos kortárs kiállítást látogatunk meg a Birkás István Galériában: hozzáértő tárlatvezetés kalauzol bennünket a kunmadarasi születésű Munkácsy-díjas képzőművész szülőfalujához kötődő, a „hazatalálás” személyes élményei által ihletett alkotásainak világában.

Hazaúton megállunk rövid időre Kunhegyesen, hazánk második legnagyobb református templománál, amely a reformkor és a magyar klasszicista építészet mesterének, Hild Józsefnek tervei alapján épült fel, és 1953 óta műemlék. Az esti órákban érkezünk vissza Budapestre.

Belépők: kb. 2.000, - Ft/fő.

Részvételi díj: 24.990,- Ft/fő 

Akciós ár: 17.690,- Ft/fő

(Az ár tartalmazza a fesztivál belépőt és a Ferdinánd kóstolót)

Fix ülőhely: 2.000,- Ft/fő

A program változtatásának jogát fenntartjuk!!!

Hasonló ajánlatok