A pénzváltó (8640 Fonyód, Ady utca 7.) a MBH Bank közvetítője.
Körutazások - busszalMagyar idegenvezetővel
Részletek
Tengerparti Nyaralás
Részletek

Telkibánya - Gönc - Vizsoly - Boldogkő vára kirándulás busszal

Magyarország, Kirándulások Belföldön, Kirándulás Belföldön
  • Szálláskategória: Program szerint
  • Utazás módja: Busszal
  • Típus: 1 napos utak
Szűrés
A keresési feltételeknek megfelelően nincs találat!
Leírás

Időpont: 2023. október 29.

Utazás: autóbusszal

Találkozás: 6.15 órától a Népliget Hell Miksa sétánytól (Elnök utcával szemben, Planetárium mellett)

Indulás: 6.30 órakor

Program
 

Első állomásunk Telkibánya. A középkori bányavárosok között ez a csodálatos természeti környezetben fekvő település az ötödik helyet foglalta el Európában, arany- és ezüstbányáinak gazdagsága miatt kapta bányavárosi rangját. Az egykor „aranygombos Telkibányaként” emlegetett településen ma már csak a bányabejáratok, az arany őrlő- és mosóhelyei, valamint a községben lévő múzeum őrzi. Az Ásványbányászati Múzeum gazdag kiállításának megtekintésével kezdjük a napot.

Gönc legismertebb műemléke a Huszita-háznak vagy Cseh-háznak nevezett népi műemlék. Az egykori lakóházban a 19. század második felének állapotát tükröző paraszt-polgári lakásbelsőt alakítottak ki. A házban található tárgyak között külön figyelmet érdemel az ún. gönci hordó, amely nemcsak tároló- és szállítóeszköz volt, hanem Tokaj-Hegyalja borának mértékegysége is. A település másik látnivalója a római katolikus templom, melynek plébániájához kötődik Károli Gáspár tevékenysége, aki itteni lelkészségének idején készítette el bibliafordítását. Az ő emlékét őrzi a templom előtti impozáns szobor.

Folytatjuk utunkat Vizsolyra. Az Árpád-kori település leghíresebb látnivalója református temploma, ami egyik legbecsesebb műemlékünknek számít. Itt őrzik a Károli bibliát. Károli Gáspár 1590-ben fordította le és jelentette meg az első teljes magyar nyelvű Bibliát, ezzel ismertté tette a község nevét az ország határain kívül is. Károli Gáspár nem csupán fordítója, hanem egyben gondozója-szerkesztője, sajtó alá rendezője, kiadója is volt ennek a Bibliának.           

Napunk utolsó látnivalója Boldogkő vára. A várat a tatárjárás után kezdték építeni. Mint királyi várat többször eladományozták, zálogba tették vagy eladták, így nagyon sok birtokosát sorolhatnánk fel. A „nyugvó oroszlánként” emlegetett vár palotaszárnyában vártörténeti kiállítás tekinthető meg, de magáért a kilátásért is érdemes meghódítani. Várható visszaérkezés Budapestre 21 óra körül. Belépők: kb. 6.500,- Ft/fő

 

Részvételi díj: 19.990,- Ft/fő
 Akciós ár: 15.290,- Ft/fő 

Fix ülőhely: 2.000,- Ft/fő
Program változtatás jogát fenntartjuk!

Hasonló ajánlatok