A pénzváltó (8640 Fonyód, Ady utca 7.) a MBH Bank közvetítője.
Körutazások - busszalMagyar idegenvezetővel
Részletek
Tengerparti Nyaralás
Részletek

MÁRTON-NAPI LIBALAKOMA DUNABOGDÁNYBAN

Magyarország, Budapest és környéke, Visegrád
  • Szálláskategória: Nincs
  • Utazás módja: Busszal
  • Típus: 1 napos utak
Szűrés
A keresési feltételeknek megfelelően nincs találat!
Leírás

Márton napja fontos fordulópont volt a naptárakban: vidéken ekkor fejeződtek be a mezőgazdasági munkák, ezen a napon zárult le a gazdasági év. Szent Márton ünnepén libát illik enni és újborral szokás koccintani. A néphagyomány szerint a gazdasági évet, a szántóföldi teendőket november 11-e, azaz Márton napja zárja le. Elkezdődik a természet téli, pihenő időszaka, s ezzel párhuzamosan a kalákában történő, vidám munka a házakban. Márton-napon kóstolták meg először az újbort, és vágták le a tömött libákat, hiszen ez volt a 40 napos karácsonyi böjtöt megelőző utolsó nap, amikor kiadósan, jóízűeket lehetett enni, és mellette mulatozni. Úgy tartották a régiek, hogy minél többet isznak ilyenkor, annál több erőt és egészséget töltenek magukba. Márton-napon kötelező libás ételt fogyasztani, hiszen a mondás szerint, aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik!

Elsőként Leányfaluban teszünk egy látogatást. A település híres lakója volt Móricz Zsigmond, aki nyaralót vett itt, élete utolsó hat évében pedig már ide is költözött. Ma a Hely-és Irodalomtörténeti Kiállítás keretein belül lehet az író itteni életével, munkásságával megismerkedni, és eredeti relikviáit megnézni.

A nap további részét Visegrádon töltjük. Az ország egyik legkisebb városa népszerű kirándulóhely. Lenyűgöző fekvése mellett számtalan látnivaló csábít a látogatásra. A középkorban itt állt a magyar királyok egyik legfontosabb rezidenciája. Királyaink kedvelt tartózkodási helye lett, mely Mátyás király idején élte fénykorát. Megismerhetjük azt a palotát, melyet ő építtetett át gótikus stílusúra, és melyen először jelentek meg az Alpokon túli Európában az itáliai reneszánsz építészet elemei. Megnézzük az Alsóvár egyedülálló építészeti emlékét, a Salamon tornyot, ahol többek között a királyi palota gótikus díszkútját is megcsodálhatjuk. Természetesen a Várhegy tetején álló Fellegvárba is ellátogatunk, ahonnan páratlan panoráma nyílik a Dunakanyarra. Végül egy különleges kiállítást nézünk meg, a Zugfőzde Pálinkamúzeumot. Megismerjük a pálinkafőzés magyarországi történetét, az alapanyagok gazdag tárházát, látunk retro pálinkásüveg címkéket, és természetesen kóstolásra, vásárlásra is lehetőség lesz.

Ezután, ha megalapoztuk a jó hangulatot, Dunabogdányba igyekszünk, ahol a Forgó étteremben fogjuk a libatort elfogyasztani. 

Menü: Libaleves, Libacomb párolt káposzta, tört petrezselymes burgonya, desszert.

Ára: 3.500,- Ft/fő (foglalásnál az irodában kell fizetni)

Visszaérkezés Budapestre 19 óra körül. Belépők: kb. 6.000,- Ft/fő

 

Utazás: autóbusszal
Találkozás: 8:00 órától a Blaha Lujza téri parkolóban
Indulás: 8:30 órakor

Részvételi díj: 8.990,-Ft/fő
Akciós ár: 4.990,- Ft/fő
Adminisztrációs díj: 1.000,- Ft/fő
Fix ülőhely: 1.000,- Ft/fő

Programok változtatásának jogát fenntartjuk!

Hasonló ajánlatok