A pénzváltó (8640 Fonyód, Ady utca 7.) a MBH Bank közvetítője.
Körutazások - busszalMagyar idegenvezetővel
Részletek
Tengerparti Nyaralás
Részletek

KUBA - körutazás

Kuba, Körutazás Kubában, Körutazás Kubában
  • Szálláskategória: Program szerint
  • Utazás módja: Egyénileg
  • Típus: Egzotikus út, Körutazás, Sportos kirándulások
Szűrés
A keresési feltételeknek megfelelően nincs találat!

Leírás

Két hét alatt keletről nyugatra teljesen bejárjuk a karibi szigetországot. Kuba különleges hely, nem hasonlít semmilyen más országhoz. A gyarmati építészet és a kopottas épületek egy letűnt világba repítenek minket.
A változatos programunk teljes képet nyújt Kubáról. Könnyű túrák, városnézések és tengerparti strandolások váltogatják egymást közel ideális arányban, miközben messze elkerüljük a tömegturizmus helyszíneit.

Részletes program:

1. nap
Budapest – Amszterdam – Havanna


    Repülés: a kora reggeli órákban Budapestről Amszterdamba repülünk, majd átszállás után Kuba felé folytatjuk az utazásunkat. Az időeltolódásnak köszönhetően helyi idő szerint a délutáni órákban meg is érkezünk Havannába.
    Havanna: a repülőtéren már vár ránk az autóbuszunk, amely az utazás alatt végig velünk lesz. A szállodánkba utazunk, amely Havanna központi részében fekszik. Elfoglaljuk a szobáinkat, majd rövid pihenés után megvacsorázunk a hotel éttermében.
    Havanna by night: ha nem vagyunk túl fáradtak, egy esti séta keretében megszerezhetjük az első benyomásainkat Havannáról. Öreg, kopottas házak közt sétálhatunk, amelyek szinte mindegyike műemlék lehetne. Havanna legtöbb épülete a gyarmatosítás korából származik és néhány kivételtől eltekintve soha nem volt felújítva. Az utcákon matuzsálemi korú, gyakran 50-60 éves, amerikai autók parkolnak, amik még Fidel Castro előtt kerültek az országba. A központban sok bár és zenés szórakozóhely működik, amik közül szívesen megmutatjuk a kedvenceinket.
    Szállás: szálloda; étkezés: vacsora.

2. nap
Havanna


    Városnézés Havannában: egész napos városnézésre indulunk Havannában. Elsőként a Plaza de Armas teret keressük fel, az óváros központját, ahol egymást érik a díszes épületek. Megnézzük az El Templete kápolnát, majd végigsétálunk a díszes Mercaderes utcán. Érintjük a barokk Kormányzói Palotát, amely Kuba egyik legszebb épülete. Betérünk a híres La Bodeguita de Medio bárba, aminek egykor Fidel Castro is törzsvendége volt, de járt itt Salvador Allende, Harry Belafonte, Nat King Cole és Ernest Hemingway is. Megkóstoljuk a helyi mojitot, majd a Central Parkban épült Nagyszínházhoz utazunk. Ebéd után felkeressük a Capitolium épületét, ami pontos mása a Washingtonban található Kongresszusi Palotának, de kissé nagyobb és díszesebb nála. Ezután érintünk egy szép kilátóhelyet, majd a Forradalmi Múzeum mögötti téren, a Granma hajó pavilonját. A késő délutáni órákban érkezünk vissza a szállásunkra, ahol megvacsorázunk.
    Szállás: szálloda; étkezés: reggeli, ebéd, vacsora.

3. nap
Havanna


    Városnézés Havannában: ezen a napon folytatjuk a havannai városnézésünket. Délelőtt Hemingway egykori lakóházát keressük fel, amely az író egyetlen állandó lakóhelye volt az Egyesült Államokon kívül. Több, mint két évtizeden keresztül lakott kubai otthonában, ahol olyan művek születtek, mint az Akiért a harang szól és Az öreg halász és a tenger. Ebéd után felkeresünk egy szivargyárat, ahol megnézhetjük, hogyan készül Kuba első számú exportcikke. A délután hátralévő részét szabadprogram keretében töltjük Havanna belvárosában.
    Szállás: szálloda; étkezés: reggeli, ebéd, vacsora.

4. nap
Havanna – Santiago de Cuba – Bayamo


    Repülés: a reggeli órákban Havanna repülőterére utazunk, ahonnan egy belföldi járattal Santiago de Cuba városába repülünk.
    Santiago de Cuba: Kuba második legnagyobb városa, a keleti országrész központja majdnem félmillió lakosú, Havannához képest mégis kisvárosias hangulatú. A repülőtérről a belvárosba utazunk, majd gyalogos városnézésre indulunk. Többek közöt megnézzük a város főterét, a Casa de la Trova épületét, a kubai zene otthonát. Santiago a salsa szülővárosa, itt ápolják legintenzívebben a kubai népzene hagyományait. A városi temetőben felkeressük Fidel Castro sírját.
    Utazás: a városnézés után elhagyjuk Santiagót és Kuba legmagasabb hegysége, a Sierra Maestra lábához utazzunk.
    Bayamo: teszünk egy sétát Bayamo központjában, majd elfoglaljuk a szállásunkat a városban vagy a Sierra Maestra hegységhez közelebb eső másik hotelben.
    Szállás: szálloda; étkezés: reggeli, ebéd, vacsora.

5. nap
Sierra Maestra


    Utazás: a mai túránk helyszínét autóbusszal, majd terepjárókkal közelítjük meg. A célunk az 1000 méteres magasságban fekvő Alto del Naranjo kilátópont.
    Sierra Maestra: a Maestra Kuba egyik leglátványosabb hegysége, amelynek különösen gazdag növény- és állatvilággal rendelkező tájait nemzeti park védi. Lélegzetelállítóan szép köderdőkkel körbevéve itt emelkedik Kuba legmagasabb csúcsa, az 1974 méteres Turquino. A hegység mikroklímája kedvez a köd kialakulásának, ezért a fákat sok helyen megülő pára különösen sejtelmessé teszi a trópusi dzsungelt. A gyakran szitáló enyhe csapadéknak köszönhetően rengeteg az orchidea és az óriáspáfrány. A sziklákat kiterjedt mohatakarók fedik, a magasban gyönyörű fenyvesek húzódnak.
    Gyalogtúra: a terepjárókból kiszállva a 3 kilométerre fekvő Comandancia de la Plata, azaz a la Plata Parancsnokság felé indulunk. Az erdei ösvény igazi őserdőben, egyedülálló köderdőben vezet. Felkeressük Castro egykori főhadiszállását, ahonnan a forradalmat irányította, majd a múzeumot és a tábori kórházat. Fényképeznünk nem szabad, a kamerákat a parancsnokság előtt 2 kilométerrel le kell adnunk megőrzésre. A tábor után felkapaszkodunk a szomszédos hegytetőre, ahol a rádióadó állt. Megcsodáljuk a kilátást, majd a már ismert úton visszatérünk az Alto del Naranjo kilátópontba. Táv: 12 km, szint: fel 550 m, le 550 m, a túra nehézsége: . A gyalogtúra után visszautazunk a szállodába.
    Szállás: szálloda; étkezés: reggeli, csomagolt ebéd, vacsora.

6. nap
Bayamo – Manzanillo – Las Tunas – Camagüey


    Utazás: a napunk legnagyobb része utazással telik, amelynek során a Sierra Maestra hegységtől Kuba középső vidéke felé haladunk.
    Manzanillo: útközben egy rövid városnézés erejéig megállunk a tengerparti Manzanillo városában. A település kiesik a turistaútvonalakból, épp ezért különösen érdekes számunkra. A belvárosban sétálva mintha még kubai viszonyok között is időutazásban lenne részünk.
    Las Tunas: kora délután állunk meg Las Tunas városában, ahol egy étteremben megebédelünk.
    Camagüey: kora este érkezünk a mai szállásunkra, Camagüey városába, ahol egy éjszakát töltünk. A település tartományi központ, háromszázezer lakosával Kuba harmadik legnagyobb városa.
    Szállás: szálloda; étkezés: reggeli, ebéd, vacsora.

7. nap
Camagüey – Manaca Iznaga – Playa Ancón


    Camagüey: délelőtt megismerkedünk Camagüey belvárosával, ahol a gyarmati épületek, a kanyargós utcák, a számos templom és a régi piacterek azonnal magával ragadják az utazót. Az utcákat szándékosan tervezték zegzugosra, így védvén meg a várost a kalóztámadásoktól. Camagüey ékessége a katedrális, amelyet a II. János Pál pápa 1998-as látogatása után érkezett adományokból újítottak fel. A közös séta után érdemes szabadprogram keretében barangolni a belvárosban, majd beülni egy kellemes bárba.
    Utazás: ebéd után buszra szállunk és közel 230 kilométert teszünk meg Kuba nem túl jó minőségű országútjain. Az úti célunk Playa Ancón tengerpartja.
    Manaca Iznaga: útközben megállunk egy nevezetes látnivalónál, az egykori Manaca Iznaga cukornádültetvény tornyánál. A kilátás kedvéért mindenképpen érdemes felkapaszkodni a toronyba, ahonnan – különösen naplemente idején – kiválóan beláthatjuk a vidéket.
    Playa Ancón: kora este érkezünk Playa Ancón egyik tengerparti szállodájába, ahol egymás után két éjszakát töltünk. Miután elfoglaltuk a szobáinkat és megvacsoráztunk, sétálhatunk a parton vagy csobbanhatunk egyet a Karib-tengerben.
    Szállás: szálloda; étkezés: reggeli, ebéd, vacsora.

8. nap
Playa Ancón – Trinidad – Playa Ancón


    Trinidad: a délelőttöt a tengerparthoz közeli Trinidadban töltjük, amely Kuba egyik leghangulatosabb kisvárosa. Az UNESCO Világörökségek között is megtalálható település egymásra párhuzamos és merőleges utcákból áll, a kopottas épületeket szép ablakrácsok díszítik. Az utcákon 50-60 éves autók parkolnak, amik többsége ma is használatban van. A macskaköves utcákon végigsétálva érkezünk a főtérre, ahol a Szentháromság templom áll. Mellette találjuk a Romantika Múzeumot, ami a 19. századi Palacio Brunet kúriában kapott helyet, és amely korabeli bútorokat és berendezési tárgyakat mutat be. A kellemes hangulatú épület tetejéről szép kilátás nyílik Trinidad városára. A városnéző séta után megihatunk egy koktélt valamelyik autentikus hangulatú bárban, vagy kedvünkre fényképezhetjük az utcákon közlekedő autómatuzsálemeket és a kedves trinidadi embereket.
    Playa Ancón, Karib-tenger: kora délután visszatérünk a tengerparti szállodánkba, ahol megebédelünk. A délutánt Playa Ancón strandján, a Karib-tenger mellett töltjük. Kedvünkre nyaralhatunk, napozhatunk és strandolhatunk a karibi parton.
    Trinidad: este szabadprogram keretében taxival visszatérhetünk a 12 kilométerre fekvő Trinidadba, hogy még jobban elmerüljünk a város forgatagában. Ha szerencsénk van, a főtéren rátalálunk az egyik helyi zenekarra, amint vérpezsdítő kubai zenét játszanak.
    Szállás: szálloda; étkezés: reggeli, ebéd, vacsora.

9. nap
Playa Ancón – Topes de Collantes – Playa Larga / Giron


    Playa Ancón, Karib-tenger: a délelőttöt Playa Ancón strandján töltjük nyaralással, majd délben megebédelünk.
    Utazás: kora délután útnak indulunk és Playa Ancón strandját magunk mögött hagyva egy másik partszakaszt, Playa Larga vagy Playa Giron egyik tengerparti szállodáját vesszük célba.
    Cienfuegos: utazás közben megállunk Cienfuegosban, a „dél gyöngyszemének” nevezett városban, amely sok utazó kedvence. A gyönyörű öbölben fekvő települést a franciák alapították. A bájos épületek többségén még ma is tetten érhető az egykori gyarmati szépség és elegancia.
    Playa Larga / Giron: kora este érkezünk meg a Karib-tenger mentén fekvő szállodánkba, ahol két éjszakát töltünk. A szobák elfoglalása után megvacsorázunk a hotel éttermében.
    Szállás: szálloda; étkezés: reggeli, ebéd, vacsora.

10. nap
Playa Larga / Giron – Zapata-félsziget – Punta Perdiz – Playa Larga / Giron


    Zapata-félsziget: délelőtt a Zapata-félsziget természetvédelmi területére látogatunk, amely szigorúan védett bioszféra rezervátum. A Zapata-mocsár nehezen megközelíthető vidéke a kubai rombuszkrokodil utolsó természetes élőhelye, továbbá otthont ad milliónyi flamingónak is. Az ökotúránk érinti a La Salina sósvizű lagúnát, aminek partján vízimadarak, a vízben barrakudák élnek. A túra nehézsége: .
    Punta Perdiz: a kirándulás után a Disznó-öböl egyik legszebb partszakaszán állunk meg ebédelni, majd itt töltjük a délután egy részét.
    Playa Larga / Giron: késő délután érkezünk vissza a szállodánkba, ahol az éjszakát töltjük.
    Szállás: szálloda; étkezés: reggeli, ebéd, vacsora.

11. nap
Playa Larga / Giron – Laguna del Tesoro – Vinales-völgy


    Laguna del Tesoro: a reggeli után elhagyjuk a szállodánkat, majd egy motorcsónakos kirándulásra indulunk. A mocsaras Laguna del Tesoro vizén utazunk körülbelül 15-20 percet, majd kikötünk egy szigeten. Felkeresünk egy rekonstruált indián falut, ahol képet kaphatunk Kuba őslakosainak életéről. Ezután a motorcsónakokkal visszatérünk a szárazföldre és felkeresünk egy krokodilfarmot.
    Utazás: délután egy hosszabb utazás áll előttünk. Havanna érintésével Kuba nyugati vidékére utazunk.
    Vinales-völgy: a szigetország délnyugati részén fekvő Vinales-völgy Kuba leghíresebb dohánytermesztő vidéke. Itt teremnek a világ legjobb dohánylevelei, amelyek a kubai szivar alapanyagát adják. De a Vinales-völgy nem csak erről híres. A vörös föld borította völgyekben trópusi kúphegyek emelkednek, amelyek nem ritkán 300-400 méteresek. A buja erdővel borított gúla alakú hegyek több ezer barlangot rejtenek. A kora esti órákban foglaljuk el a szobáinkat a Vinales-völgy egyik szállodájában, ahol egy éjszakát töltünk.
    Szállás: szálloda; étkezés: reggeli, ebéd, vacsora.

12. nap
Vinales-völgy – Indián-barlang – Maria la Gorda


    Lovastúra a Vinales-völgyben: a reggeli után egy lovastúrán veszünk részt a festői Vinales-völgy hegyei között. Aki nem lovagolt még soha, ne aggódjon, mert egyrészt tapasztalt vezető kíséri a csoportunkat, másrészt a kis növésű vinalesi lovak kitűnően ismerik a vidéket és a lovaglásban járatlan turisták szokásait. Körülbelül egy órát töltünk a lovak nyergében, és bejárunk egy látványos útvonalat, ami szénaboglya alakú hegyek, úgynevezett mogoték, dús dohányföldek és apró falvak közt vezet.
    Barlangtúra a Vinales-völgyben: a lovaglás után a Vinales-völgy leglátványosabb cseppkőbarlangjába, az Indián-barlangba indulunk, amit gyalogosan és kis motorcsónakokkal járunk be. A lenyűgöző szépségű barlangban láthatjuk, mi is van a Vinales-völgy furcsa alakú mogotéinak belsejében. A kirándulás után megebédelünk egy közeli étteremben.
    Utazás: ebéd után buszra szállunk és a Karib-tenger felé indulunk.
    Maria la Gorda: néhány órás utazás után a mindentől távoli Maria la Gorda fehér homokos, karibi tengerpartján szállunk ki az autóbuszból. A közelben nincsenek települések, csupán egy több épületből álló szálloda, ahol egymás után három éjszakát töltünk. Mivel a terület távol esik a nagyobb városoktól és a repülőterektől, így zsúfoltság nélkül élvezhetjük a karibi szigetvilág egyik legkáprázatosabb tengerpartját.
    Szállás: szálloda; étkezés: reggeli, ebéd, vacsora.

13. nap
Maria la Gorda


    Robinson Crusoe túra: délelőtt a Maria la Gorda tengerpartjához közeli dzsungelbe kirándulunk. A Guanahacabibes-félsziget Nemzeti Park egyik legszebb túráját, a Robinson Crusoe ösvényt járjuk végig, amelynek neve sokat elmond a vidék háborítatlanságáról. A terület UNESCO bioszféra rezervátum; rengeteg őshonos madárfajnak, emlősnek, hüllőnek és növényfajank ad otthont. Táv: 6 km, szint: fel 50 m, le 50 m, a túra nehézsége: .
    Maria la Gorda: a délutánt strandolással töltjük a Karib-tenger partján.
    Szállás: szálloda; étkezés: reggeli, ebéd, vacsora.

14. nap
Maria la Gorda


    Maria la Gorda: egész nap pihenhetünk és nyaralhatunk Maria la Gorda álomszép tengerpartján.
    Sznorkeltúra vagy búvárkodás: részt vehetünk egy fakultatív sznorkeltúrán, amelynek során kihajózunk a Karib-tengerre, hogy búvárszemüvegen keresztül vegyük szemügyre a gazdag, vízalatti élővilágot. Maria la Gordán működik egy búvárbázis, ezért aki rendelkezik megfelelő vizsgával, búvárkodhat is.
    Szállás: szálloda; étkezés: reggeli, ebéd, vacsora.

15. nap
Maria la Gorda – Pinar del Rio – Havanna – utazás Európa felé


    Utazás: reggel elhagyjuk Maria la Gorda szállodáját, és útnak indulunk Havanna felé.
    Pinar del Rio: dél körül érkezünk Pinar del Rio városába, ahol megebédelünk egy étteremben.
    Repülés: a délutáni órákban megkezdjük a hazautazásunkat Havannából. A nap hátralvő részét és az éjszakát a repülőn töltjük.
    Étkezés: reggeli, ebéd.

16. nap
Amszterdam – Budapest


    Repülés: a reggeli órákban érkezünk Amszterdam repülőterére, ahonnan átszállás után Budapest felé folytatjuk a repülésünket. A déli órákban érkezünk a Liszt Ferenc repülőtérre.


Fontos tudnivalók
 
Indulás és érkezés

    Helyszín: Budapest, Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér.
    A pontos indulásról és menetrendről indulás előtt 1 hónappal adunk tájékoztatást.

 
A túrák nehézsége

    Az utazás egyetlen hosszabb gyalogtúrát tartalmaz, amely a Sierra Maestra hegységben vezet. Az ösvény jól járható és nem túlságosan meredek. Átlagosan sportos erőnléttel és túrázási tapasztalattal könnyedén végigjárható.
    A túrákra csak egy kisméretű hátizsákot kell magunkkal vinni.
    A túrák nehézségét ötös skálán adjuk meg.

 
Szükséges felszerelés

    Öltözet: könnyű nyári ruhák, strapabíró túraöltözet, tartalék meleg ruha és polárdzseki, lélegző anyagból (pl. Gore-Tex) készült esőkabát, kényelmes túracipő, fürdőruha, szandál, baseball sapka vagy kendő napszúrás ellen. A lovaglás során hosszú nadrágot érdemes viselni.
    Túrafelszerelés: kisméretű hátizsák a túrákhoz, fejlámpa, napolaj, szúnyogriasztó, napszemüveg.
    Sznorkeltúra: aki Maria la Gordán komolyabban szeretne sznorkelezni, szerencsésebb ha hoz saját felszerelést, maszkot és légzőcsövet, mert a helyi kínálat meglehetősen szűkös.

 
Szállás

    Az éjszakákat szállodákban töltjük, amelyek változatos színvonalúak, de összességében kényelmesek és tiszták. Néhány hotel szinte új, modern és meglepően jól felszerelt, de lesznek szocreál stílusban épült szállodák is, amik színvonala ennek megfelelő. A szobák kétágyasak és saját fürdővel rendelkeznek.
    Felhívjuk a figyelmet arra, hogy előfordulhat, hogy a résztvevők a szállodákban kis mértékben eltérő szobát kapnak.

 
Étkezés és ivóvíz

    Az utazás ára napi háromszori étkezést tartalmaz. Az étkezések részletes felsorolása a rész­le­tes prog­ram­ban olvasható. Az étkezések nem tartalmazzák az italokat.
    Ki­zá­ró­lag pa­lac­ko­zott ivóvíz fo­gyasz­tá­sát ja­va­sol­juk. Más­fél li­ter ivó­víz ára: 1-1,5 USD.

 
Időjárás

    Az utazás időpontjában a legmagasabb nappali hőmérséklet 28-32 °C körül várható, éjszaka pedig körülbelül 18-22 °C-ra hűl le a levegő. Ha egy hidegfront halad át Kuba felett, akkor pár fokkal hűvösebb lehet, ezért mindenképpen legyen nálunk tartalék meleg ruha.
    A Sierra Maestra hegyei között hűvös várható. 1500 méter körüli magasságban napközben 22 °C valószínű. A hegyek között számíthatunk némi esőre, de az ország többi részén nem várható jelentős csapadék.

 
Idő­el­to­ló­dás

    - 6 óra.

 
Kommunikáció

    Kuba hivatalos nyelve a spanyol, angolul nagyon kevesen beszélnek.
    A wifi egyre elterjedtebb Kubában, ám nem szabad komoly sebességet várnunk tőle. A wifi eléréséhez kártyát kell vásárolnunk, ami sok helyen kapható.
    A nemzetközi telefonhívások és SMS-ek ára nagyon magas.

 
Útiokmányok, vízum

    Ma­gyar ál­lam­pol­gár­ok érvényes útlevéllel és vízummal utazhatnak Kubába.
    A vízumot, pontosabban a Kubába szükséges turistakártyát irodánk intézi a budapesti kubai nagykövetségen. Az ára 6000 Ft, amit forintban a részvételi költség hátralékával együtt kell kifizetni az irodánk részére.

 
Sze­mély­zet

    Az irodánk tú­ra­ve­ze­tője, valamint helyi idegenvezetők és sofőrök.

 
Egészségügy

    Ajánlott gyógyszerek az utazáshoz: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer. Jó ha van nálunk ragtapasz, sebfertőtlenítő és fásli.
    Az irodánk túravezetője elsősegélynyújtásban tud segíteni; gyógyszereket nem tud biztosítani a résztvevőknek.
    Ajánlott oltások: Hepatitis A és B, tífusz, tetanusz.
    A biztonság kedvéért utazás előtt minél hamarabb konzultálj a Nemzetközi Oltóközpont munkatársaival, vagy a megyei ÁNTSZ szak­em­be­re­i­vel, illetve a háziorvosoddal.
    Érdemes ellátogatni az utazaselott.hu honlapra is.

 
Elektromos áram

    Kubában az európaitól eltérő elektromos csatlakozó van használatban. Célszerű már itthonról magunkkal vinni megfelelő átalakítót.
    Kubában kétféle elektromos szabvány van érvényben; elterjedtebb az amerikai típusú 110V. Néhány szállodában érhető csak el a 220V-os feszültség. A 110V a 220V-tal működő akkumulátor-töltők számára nem okoz gondot, a töltés valamivel lassabb lesz.

 
Va­lu­ta

    Kubában kétféle fizetőeszköz van érvényben, emiatt Kuba egyszerre olcsó és drága ország egy külföldinek. A kubai lakosok a mindennapi életben a pesót (CUP) használják, aminek az értéke kb. 12 Ft. Ebben a pénznemben a mi pénztárcánknak fillérekbe kerül az utcán árult szendvics, fagylalt, ásványvíz, de amint a turisták által látogatott helyekre érkezünk (szállodák, éttermek, múzeumok ajándékboltjai), ott már csakis konvertibilis pesóval (CUC) fizethetünk, amelynek az árfolyama az amerikai dollárhoz kötött. 1 konvertibilis pesó tehát kb. 290 Ft. Külföldi turista csak konvertibilis pesót válthat (repülőtéren vagy bankban), régi pesóhoz csak úgy juthatunk, ha valahol abban adnak vissza. Azokban az üzletekben azonban, ahol kizárólag konvertibilis pesóval fizethetünk, a régi pesót nem fogadják el a külfölditől sem. A külföldiek által látogatott üzletek árai a nemzetközi árszinthez igazodnak. A szállodákban és éttermekben csak a konvertibilis pesót használhatjuk, az árak a Nyugat-Európában megszokott szintet képviselik.
    Kivitelre kizárólag az eurót (EUR) javasoljuk, amit a repülőtéren és a bankokban válthatunk be konvertibilis pesóra. Az amerikai dollár (USD) átváltásakor ugyanis sokkal jelentősebb jutalékot vonnak le.
    Bankautomaták használatát nem javasoljuk.

 
Ajánlott költőpénz

    Körülbelül 300-400 € + a helyszínen fizetendő költségek.

 
Helyszínen fizetendő költségek

    Camagüey, fakultatív városnézés „bici-taxikkal”: 5 konvertibilis peso
    Maria la Gorda, 2 órás fakultatív sznorkeltúra: 12 konvertibilis peso
    Belföldi repülőtéri illetékek: kb. 20 konvertibilis peso
    Borravaló: kb. 30 konvertibilis peso
    Kilépési illeték: 25 konvertibilis peso
    A közölt árak tájékoztató jellegűek és változhatnak. A helyszínen fizetendő költségek változásáért és bővüléséért irodánk nem tud felelősséget vállalni.

 
Csomagolás a repülőre

    Információ a repülőre felvihető kézipoggyászokról.
    A feladható poggyász súlya a legtöbb légitársaságnál 20 kg lehet. További információk a feladható poggyászról.
    Ritkán, de sajnos előfordul, hogy a repülőre feladott csomagunk nem érkezik meg velünk együtt a célállomásra. Emiatt elővigyázatosságból célszerű magunknál tartani a túracipőnket, az esőkabátunkat és némi meleg ruhát.

 
Csomagolás az autóbuszra

    Két csomagba érdemes pakolni a felszerelésünket. Egy nagyobb sporttáskába vagy bőröndbe, amely kellőképpen strapabíró és lehetőleg vízálló.
    A másik csomagunk egy kisméretű hátizsák legyen, amit kézipoggyászként felvihetünk a repülőre, magunkkal vihetjük a napi kirándulásokra, valamint az autóbusz utasterében is kényelmesen elfér.

 
Biztosítások

    Az utazáson való részvétel feltétele, hogy olyan balesetbiztosítással rendelkezz, amely a magashegyi és/vagy speciális helyszínről történő mentést is tartalmazza. A túrához legmegfelelőbb balesetbiztosítást az Európai Utazási Biztosító nyújtja, amit a jelentkezési űrlapon igényelhetsz.
    Váratlan betegségek vagy balesetek esetén az útlemondási biztosítás nyújthat segítséget. Ilyen esetben a biztosító 10% önrész levonása után visszafizeti az utazás árát.

 
Nyilatkozat

        Az utazás kalandtúra, amely Kuba távoli, ritkán lakott részeire is elvezet. Kuba szocialista köztársaság, annak minden hátrányával. Gyakoriak az áramszünetek, akadozhat a vezetékes vízszolgáltatás, az utak sok helyen rossz állapotúak, a szállodák színvonala pedig a 70-es, 80-as évek átlagos magyarországi szállodáira emlékeztet.
        Előfordulhat, hogy egy-egy hotelben a résztvevők kis mértékben eltérő szobát kapnak, vagy szervezési nehézségek miatt a szállás nem ott lesz, ahol a programban jeleztük.
        Mi­vel az utazás so­rán az idő­já­rás vál­to­zé­kony le­het, ezért a tú­ra­ve­ze­tőnk fenn­tart­ja a jo­got, hogy rossz idő ese­tén – eső, köd, rossz lá­tá­si vi­szo­nyok – meg­vál­toz­tas­sa a prog­ra­mot. Ez je­lent­he­ti a kü­lön­bö­ző lát­ni­va­lók vagy kirándulások sor­rend­jé­nek fel­cse­ré­lé­sét, de kü­lö­nö­sen zord idő­já­rás ese­tén – a résztvevők biztonsága, egészségük védelme érdekében – módosulhatnak vagy el is ma­rad­hat­nak tú­rák. Egy ilyen jellegű döntés az irodánk túravezetőjének hatáskörébe tartozik és minden résztvevőre kötelező érvényű.
        Egy esetleges programváltozás esetén túravezetőnk minden esetben alternatív programot javasol a helyszínen.
        Amennyiben a csoport létszáma nem éri el a minimum létszámot, 20 nappal indulás előtt az irodánk lemondhatja az utazást. Ilyen esetben az addig befizetett részvételi költség maradéktalanul visszajár vagy beszámítható más utazásra


A részvételi költség tartalmazza:

  •     Az utazást különjáratú autóbuszokkal, terepjárókkal és motorcsónakokkal.
  •     14 éjszaka szállást szállodákban, kétágyas szobákban.
  •     14 reggelit, 14 ebédet és 14 vacsorát.
  •     A helyi idegenvezetést.
  •     A túravezetést.


A részvételi költség nem tartalmazza:

  •     A repülőjegyet és a repülőtéri illetéket.
  •     Az italokat az étkezések során.
  •     A belépőket és a fakultatív programokat.
  •     A helyszínen fizetendő repülőtéri illetékeket.
  •     A kubai vízum árát.
  •     A borravalókat.
  •     A poggyász- és balesetbiztosítást.



Repülőjegy

    Budapest-Amszterdam-Havanna oda-vissza repülőjegy illetékkel: 279.900 Ft
    Havanna-Santiago de Cuba repülőjegy: 58.000 Ft

Vízum

    Vízum Kubába: 6.000 Ft

Szállás

    Egyágyas felár: 55.000 Ft

Biztosítás

    Kombinált útlemondási, betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás: 55.180 Ft
    Betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás: 24.470 Ft

    Létszám: 15-25 fő.
    Ajánlott korhatár: 7-60 év.
    Hiányzás a munkahelyről: 10 nap.
   

Repülési útvonal: Budapest-Amszterdam-Havanna-Santiago de Cuba és Havanna-Amszterdam-Budapest (Air France/KLM és Cubana).