A pénzváltó (8640 Fonyód, Ady utca 7.) a MBH Bank közvetítője.
Körutazások - busszalMagyar idegenvezetővel
Részletek
Tengerparti Nyaralás
Részletek

Rejtett értékek Erdélyben

Románia, Körutazás Erdélyben, Körutazás Erdélyben
  • Szálláskategória: Program szerint
  • Utazás módja: Busszal
  • Típus: Körutazás, Városlátogatás
Szűrés
A keresési feltételeknek megfelelően nincs találat!


Leírás
Időpont: 2018. augusztus 16-21., 6 nap/5 éj
Elhelyezés: faluturizmus és szálloda***
Ellátás: félpanzió
Utazás: kényelmes, légkondicionált autóbusszal
Idegenvezetés: az utazás teljes tartama alatt

1. nap: Kora reggeli indulás Budapestről. Nagylaki határátkelés után utazás Aradra. Megnézzük a Zala György alkotta gyönyörű Szabadság szoborcsoportot, majd a vár mellett a vértanúk emlékművét. A Maros völgyében indulunk el Erdély felé. Beérve a bortermeléséről is híres Zarándi-hegység és a Lippai erdő közé megállunk Máriaradnán, Dél-Erdély legnagyobb búcsújáró helyén. Megtekintjük a szépen rendbe tett templomot, majd kirándulás a solymosi várromhoz, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Maros völgyére. Következő látnivalónk a guraszádai, árpád kori, eredendően négykaréjos templom. Nem messze innen, Marosillyén a várkastély megmaradt részét keressük fel, ahol Bethlen Gábor fejedelem is született. Napunk utolsó állomása Déva: siklóval felmegyünk a híres, Arany János által is hallhatatlanná tett várba. Vacsoránk és szállásunk a bukovinai székelyek által lakott Csernakeresztúron lesz.

2. nap:
Reggeli után Őraljaboldogfalván át a „Bányaság” felé vesszük utunkat. A Merisori-hágón átkelve megnézzük a Bóli-barlangot. A folyóvíz által hosszában átszelt barlang impozáns látványt nyújt. Áthaladva Petrozsényen bevesszük magunkat a Déli-Kárpátok világába. Először megindulunk a Havasalföld felé, hogy majd onnan a híres Transalpina országúton menjünk vissza Erdélybe. Kb. 500-1400 magasan kanyargunk a 2000 m feletti csúcsok között át a Kárpátokon bő 100 km hosszan. A Kenyérmező szélén, Kelneken felkeressük az egyik legpompázatosabb várat, mely a XI. sz-ban épült lakótorony körül alakult ki. Napunk utolsó látnivalója a szászorbói román stílusú, háromhajós templom. Az éjszakát Nagyszebenben töltjük.

3. nap: Napunkat nagyszebeni városnézéssel kezdjük. Séta a szászok egykori fővárosában, mely egyben több korban is Erdély közigazgatási központja volt: piacterek, várostorony, városfal. Szebenből észak felé véve az irányt Szászföld hegyes vidékén járunk. Elhaladunk Szelindek vára alatt útban a közeli Nagybaromlakra: a késő gótikus templom és erőd a Világörökség részét képezi. Ezután a közeli Medgyesen pihenünk meg. A szép szász város falai, jellegzetesen erdélyi ízű tornyai részben ma is állnak. Következő úti célunk egy még működő szász templom, az almakeréki. A háromhajós, román stílusú bazilikát csodálatos freskók díszítik. Almakerék másik látványossága az Erdélynek fejedelmeket is adó Apafi kúria. A településről a szomszéd völgybe utazunk, hogy felkeressük a Bethlen család keresdi kastélyát. Kis kiállítás emlékeztet minket a dicső múltra, s mutatja be a kastéllyal kapcsolatos jövőbeli terveket. A közeli Segesváron rövid városnézés: óratorony, „Schülertreppe”, fellegvár. Elindulva a Székelyföld felé Fehéregyházán és Székelykeresztúron Petőfire emlékezünk. Vacsora és szállás Székelyszentléleken.

4. nap: A napunkat Székelyudvarhelyen kezdjük: megnézzük a főtéri szoborparkot, a szép kisvárosi épületsort. Innen a Homoród mentének fordulunk. Homoródkarácsonyfalván a gótikus, Szent László kerlési csatáját ábrázoló freskókkal díszített templomot keressük fel. Átérve Bardóc székre Vargyason a bútorfestéséről fél évezrede híres Sütő család portáját keressük fel. Olasztelken a Daniel család szépen felújított, szállodává alakított kastélyát nézzük meg. Kisbaconban az 1896-ban épült Benedek Elek emlékház vár ránk. Leereszkedünk a Baróti-hegységből az Olt völgyébe, majd fel a Bodoki-hegységbe. Bálványosfürdőn megnézzük az „Apor lányok feredőjét”, az Európában egyedülálló utóvulkáni jelenséget, amikor a víz folyamatosan pezseg a rajta átáramló, a Föld mélyéből feltörő gázok miatt. Perkő magaslata alatt Kézdiszentléleken is megállunk, hogy megcsodálhassuk az öt tornyos fallal övezett erődtemplomot. Napunk utolsó látnivalója a freskókkal díszített, szépséges árpád kori templom Gelencén. Vacsora és szállás is itt lesz.

5. nap: Reggeli után kisebb Háromszéki körre indulunk Kézdiszékből, Orbai- és Sepsiszéken át. Csomakőrösön a Kőrösi Csoma Emlékházat, Zágonban a Mikes Kelemen Emlékházat keressük fel. Kökösön Gábor Áron emlékművénél emlékezünk 1848-49 székelyföldi eseményeire, majd ismét megízleljük a szászok világát: Szászhermány sok csatát megélt erődtemplomát látogatjuk meg. Elhagyva a Barcaságot a Bogáti-erdőn át kanyargunk hosszan vissza, Udvarhelyszék felé. Újabb hegyeken átkelve elérjük Kőhalom szépen felújított várát. Végigsétálunk az alsó vártól a fellegvárig, megismerjük a vár által átélt sok-sok dúlás, ostrom történetét. Kőhalomról a nagy-Homoród völgyében utazunk Homoróddaróc erődített, románkori stílusjegyeket tartalmazó templomához, melyet törökkori bástyás védőfal vesz körbe. Továbbutazva kisvártatva elérjük a Székelyföldet (a tervezett autonóm terület határát), és köves utakon évszázadnyit megyünk vissza az időben. Székelydálya utcaképe nem sokat változott ugyanis: régi házak, utcán szaladgáló „majorság” (baromfik). Megállunk a freskókkak, kazettás mennyezettel díszített XIII. sz-i templomnál. Napunk utolsó látnivalója a székelyderzsi erődtemplom, melynek híres érdekessége, hogy a falu népe sokszor még ma is a várfal mentén elhelyezett terménytárolókban tartja a tartós élelmiszerét. Vacsora és szállás  Székelyszentléleken.

6. nap: Reggel elhagyjuk a Nyikó völgyét, átkelve a Kalonda-tetőn a Kis-Küküllő völgyében utazunk. Hármasfalu Székelyszentistván falurészében megnézzük az 1848-49-es hősök kopjafáit, majd Erdőszentgyörgytől a Küsmöd patak felduzzasztásával létrejött tó mellett haladunk, hogy megemlékezzünk a romániai falurombolási terv áldozatáról, Bözödújfaluról. A település világban szétszóródott lakói szívet megindító emlékparkot hoztak létre. Visszatérve a Kis-Küküllő mellé megnézzük a havadtői falumúzeumot. Elhagyva a Székelyföldet nekiiramodunk. Pihenőt tartunk még Körösfőn, ahol a jellegzetes kalotaszegi református templomot tekintjük meg, de lehetőség nyílik még egy kis vásárlásra is. Ártándi határátkelés után érkezés késő este Budapestre.


A részvételi díj tartalmazza: Utazás autóbusszal, szállás faluturizmusban és szállodában, félpanzió, idegenvezetés

Az ár nem tartalmazza: Útlemondási biztosítás, utasbiztosítás, belépők

Hasonló ajánlatok