A pénzváltó (8640 Fonyód, Ady utca 7.) a MBH Bank közvetítője.
Körutazások - busszalMagyar idegenvezetővel
Részletek
Tengerparti Nyaralás
Részletek

Nyugat-Kína és Tádzsikisztán körutazás

Kína, Körutazás Kínában, Körutazás Kínában
  • Szálláskategória: Program szerint
  • Utazás módja: Repülővel
  • Típus: Egzotikus út, Körutazás
Szűrés
A keresési feltételeknek megfelelően nincs találat!

Leírás
A több mint 2 ezer esztendővel ezelőtt a Kína által kialakított világhírű selyemút fontos szerepet játszott a Kína és az ázsiai, európai, afrikai országok összekötésében, a kelet-nyugati gazdasági és kulturális kapcsolatok fejlesztésében. A Selyemút az ókori Kínából indulva a dél-, közép- és nyugat-ázsiai országokon át, Európáig és Észak-Afrikáig húzódott. Ezen az úton keresztül nagy mennyiségű selyemterméket szállítottak Nyugatra, ezért ma az egész világon Selyemútnak nevezik ezt az ókori kereskedelmi útvonalat. A Selyemutat senki sem tervezte, senki sem avatta fel, és soha egyetlen hatalom sem felügyelte kizárólagosan. A modern kort megelőző idők leghosszabb kereskedelmi hálózata több ősi kereskedelmi útvonal lassú összeolvadásából keletkezett. Jól csengő nevét, amely mitikus rangra emelte, csak századokkal az után kapta, hogy dicsősége leáldozott. Ferdinand von Richthofen német földrajztudós volt a névadó, aki 1877-ben Kína című munkájának első kötetében vetette papírra a kifejezést, továbbá előadást szentelt a „közép-ázsiai selyemutaknak”. Az általa alkotott fogalom annyira megragadta az emberek képzeletét, hogy utóbb számos nyelvbe átültették – még kínaiul is létezik.


Nyugat-Kína és Tádzsikisztán körutazás – Utunk látnivalói

  •     Peking
  •     Dunhuang
  •     Turfan
  •     Kashgar
  •     Karakul-tó
  •     Oytag-gleccser
  •     Ürümcsi
  •     Dusanbe
  •     Nurek
  •     Iskanderkul

Nyugat-Kína és Tádzsikisztán körutazás – Utunk során felkeresett Világörökségek

  •     Selyemút
  •     Tádzsik Nemzeti Park (Karakul-tó)


Időtartam: 16 nap/14 éj
Utazás módja: repülő
Helyi közlekedés: busz
Elhelyezés: 3* hotelek, 2 éj vonaton, hálókocsiban, 1 éj vendégházban (Iskanderkul-tó)


PROGRAM

1.nap Budapest > Peking

Indulás Budapestről a reggeli órákban. Repülés átszállással Pekingbe.

2.nap Peking

Érkezés délután, utána rövid pihenés, majd a hosszú út fáradalmait levezetendő a modern belváros egyik látványos és nyüzsgő utcájában sétálunk egyet. Kacsavacsora.

Szállás: Peking (1 éj)

3.nap Peking > Dunhuang

Hajnali transzfer a légikikötőbe, ahonnan a Gobi-sivatagban fekvő Dunhuangba repülünk. A Hszincsiang-Ujgur Autonóm területre érkezés után elhelyezkedünk a hotelben, s rövid pihenést tartunk. Délután a Mingsha-hegység (am. „a visszhangzó homok hegye”) magas és sárga színű homokdűnéihez hajtunk (5 km), majd tevegelés a festői Félhold-tónál. Vacsora.

Szállás: Dunhuang (1 éj)

4.nap Dunhuang > Turfan

Reggeli után a világörökség részét képező, IV. században alapított, s a kínai buddhizmus egyik gyöngyszemeként nyilvántartott Mogao barlangtemplomokhoz kirándulunk. Az Északi Wei dinasztiától a Yuan dinasztia koráig épített komplexum több mint ezer fülkéből áll, mintegy háromezer festett szobrot rejt, s a freskók összterülete meghaladja 60 000 m2-t. A barlangfülkékben a sötét, indiai hatást tükröző szobrocskáktól a világosabb bőrű Tang, Song és Yuan korszakig láthatunk kiváló képzőművészeti remekműveket. Mielőtt buszra szállnánk, hogy az innen háromórányira fekvő Liuyuan vasútállomására hajtsunk, a helyi piacot is megszemléljük. A 11 órás vonatozást Turfanig hálófülkékben alvással töltjük.

Szállás: vonat, hálókocsi (1 éj)

5.nap Turfan

Kora reggel érkezünk a kelet-turkesztáni Turfanba, egy igazi oázis-településre, melynek életadó vize a „Mennyei-hegység”, a Tiensan gleccsereinek olvadékából keletkezik. A város az ún. Turfáni-mélyedésben fekszik (-154 m), egyike a Föld legmélyebbi és legforróbb pontjainak. Az oázis gazdag ültetvényekben, elsősorban dinnye és szőlő a fő termény. Elhelyezkedünk a szállodánkban, majd rövid pihenőt követően Gaochang városának romjaihoz utazunk. Az ősi települést egykoron magas városfalak vették körül, mögöttük számos templommal, érdekes épülettel. A palotát övező védfal is kb. 10 méter magas. Túráink közben kirándulunk a Lángoló-hegyhez (melynek elnevezése onnan származik, hogy bizonyos napszakokban a homokkő vörösen izzik), az Astana-sírokhoz, a Bezeklik buddhista barlangokhoz és a Karez-forráshoz. A nap fáradalmait este ujgur néptáncosok csoportja, vagy szállodánk úszómedencéjében abszolvált fürdőzés enyhíti. Vacsora.

Szállás: Turfan (1 éj)

6.nap Turfan > Kashgar

Reggeli után a városi Jiao He erődhöz megyünk, amely stratégiai fontosságú elhelyezkedésével – a termékeny völgy, valamint a felföld között – a várost volt hivatott védeni. A mongolok rombolták le, amikor a városi lakosság a magas adók miatt fellázadt. Délután vonattal Kashgarba indulunk. Éjszakázás és étkezés a hálókocsiban.

Szállás: vonat, hálókocsi (1 éj)

7.nap Kashgar

Már majdnem dél, mire megérkezünk a legendás hírű településre, a Pamír-hegység lábánál fekvő Kashgarba. A régi selyemút eme fontos állomását egyik oldalon hétezres csúcsok, a másikon a Takla Makán sivatagos tája határolja. Piackor a helybéliek az utcákra rakják ki portékájukat, mellettük állatokat kínálnak megvételre; a tyúkok, birkák és kecskék mellett, szamarak, lovak és tevék várakoznak egykedvűen, s csak akkor mozoghatnak, ha valamelyik ujgur hazafi próbavásárlásként felpattan valamelyik nyergébe, s tesz egy kört velük. A városnézés során felkeressük még Abakh Hoja sírját, az Id Kah mecsetet és azt körülvevő bazárt (ebben kovácsok, rézművesek, fafaragók stb. műhelyei vannak). Vacsora.

Szállás: Kashgar (3 éj)

8.nap Kashgar > Karakul-tó

Hatalmas, hóval borított csúcsok között haladunk. Rácsodálkozunk, s lefotózzuk a gigantikus 7546 m magas Mustagh Ata hegyet, majd elérjük a Pamír-plató legmagasabban (3600 m) fekvő állóvizét, a Karakul (fekete) tavat. Ennek partján sétálva igazi kirgiz jurtákat is láthatunk. A tó a Pamír, Kunlun és Tiensan hegységek találkozási pontja közelében van, olyan ismert hegyekkel övezve, mint a Kongur Tagh (7546 m) vagy Kongur Tuibe (7530 m). Kashgarba visszaérve: vacsora.

Szállás: Kashgar

9nap Karakul-tó > Oytag-gleccser > Kashgar

Reggeli után letérünk a híres Karakorum Highway-ről, s az Oytag-hegy irányába haladunk. A hegy mellett meredek, vakító fehér falba ütközünk, az Oytag-gleccserbe. Sajnos csak hepehupás úton közelíthető meg, de a lélegzetelállító látvány minden kellemetlenségért kárpótol. Közvetlenül előttünk a hegy, s akinek mindez nem elég közeli, némi gyaloglás által akár a gleccser széléhez is eljuthat. Délután visszautazunk Kashgarba, ahol az éjszakát töltjük. Vacsora.

Szállás: Kashgar

10.nap Kashgar > Shipton-ív > Ürümcsi

Négy kerék-meghajtású dzsippel észak-nyugati irányba haladunk, egy rendkívül érdekes természeti jelenséghez, melyet a helybéliek Tushuk Tash-nak neveznek, ami annyit jelent, mint „lyuk a mennyben”. Tulajdonképpen a képződmény egy természetes sziklaív (vannak, akik Shipton-ívként ismerik, mert 1947-ben Eric Shipton, Taskentből Kashgarba tartván fedezte fel), kategóriájában a világ legmagasabbja, Guinness rekorder. A kirándulás végeztével a kashgari légikikötőbe hajtunk, s Ürümcsibe repülünk, ahol az éjszakát is töltjük.

Szállás: Ürümcsi (1 éj)

11.nap Ürümcsi > Dusanbe

Kelet-Turkesztán és Dzsungária határán 800 m magasan, egy gyorsan fejlődő városban, Ürümcsiben ébredünk, a világnak a tengerektől mért legtávolabbi pontján, közelben a hóval fedett Bodga-csúccsal. A Tang dinasztia idején errefelé vezetett a Selyemút. A ma mintegy hárommilliós város benépesítése a Mao Ce-tung nevéhez fűződő kampány során még az ötvenes években vett lendületet. Városnéző túra keretében fedezzük fel a tartományi székhely nevezetességeit: a helybéli piacot (grand bazaar), a Népek terét, valamint a Tartar mecsetet. Ha időnk engedi – fakultatív módon -, ellátogatunk az Ázsia közepét szimbolizáló emlékműhöz (Yongfengben), vagy a várostól 5 km-re lévő Shiuimogou hőforrásokhoz (12 USD/fő). Vacsora után transzfer a repülőtérre, ahonnan a tadzsik fővárosba, Dusanbébe repülünk.

Szállás: Dusanbe (3 éj)

12.nap Dusanbe

Városnéző túrára indulunk Tádzsikisztán legnagyobb, mintegy hétszázezres fővárosában: Múzeum – benne egy hatalmas, 13 m magas Buddha szoborral-, egy III.-IV. századi medresze (korániskola), valamint egy karavánszeráj. Ismoil Somoni emlékmű (ő a tadzsik állam megalapítója), államigazgatási épületek, Nemzetek Palotája, nagymecset, Vahdat palota. A város 706 méterrel a tenger szintje felett, a Hissar-völgyben csordogáló két folyó, a Varzob és a Kofarnihon összefolyási pontjánál fekszik. Nevének jelentése hétfő, amely egykoron nevezetes piacára utal. A Kelet-Buharai provincia fővárosának nevezetessége volt a Hissar erőd, amelyet 1924-ben rombolta le a Vörös Hadsereg. Az erődből csodálatos kilátás nyílik a völgyre. Vacsora a híres Rohat étteremben.

Szállás: Dusanbe

13.nap Dusanbe > Nurek > Dusanbe

Ma Nurekbe, a fővárostól mintegy 70 km-re, az afgán határ közelében fekvő településre kirándulunk. A település a szocializmus idején zárt terület volt, mert a Vakhs folyón itt építette fel 1980-ban a szovjethatalom a világ egyik legmagasabb (310 m) gátját, amely ma Tadzsikisztán villamos energia szükségletének mintegy 90%-át adja. Mikor felkapaszkodunk a magaslatra, a Pulisangin-kanyon tárul a szemünk elé. Ezután a Romit-szurdokot keressük fel. Vacsora.

Szállás: Dusanbe

14.nap Dusanbe > Iskanderkul-tó

Reggeli után északi irányába indulunk. Megcsodáljuk a Varzob-szurdokvölgy igazi alpesi tájait, majd a fővárostól mintegy 90 km távolságban elérjük az Anzob-hágót (3.373 m), s onnan a Sioma-völgyet, ahol a környék legszebb vízesése, a 30 méter magas Guzgarf-zuhatag hullik alá. Az elnöki nyári palotához tartván áthajtunk Közép-Ázsia leghosszabb alagútján, az 5,5 km hosszú Istiqlol (függetlenség) alagúton. Ezután a világ egyik legfestőibb tavánál, a 2195 m magasan fekvő Iskanderkul-tónál fotószünetet tartunk.

Szállás: Iskanderkul (1 éj)

15.nap Iskanderkul-tó > Dusanbe

A második napon visszafordulunk Tádzsikisztán fővárosa felé. Útközben több helyütt – ahol korábban nem tettük – megállunk, s fotó szünetet tartunk. Érkezés után rövid szabad program, vásárlási lehetőségekkel. Búcsúvacsora.

Szállás: Dusanbe (1 éj)

16.nap Dusanbe > Budapest

A menetrend függvényében hajnalban hazaindulunk. Isztambuli átszállást követően Budapestre érkezés a délutáni órákban.


A részvételi díj tartalmazza

  •     nemzetközi és belső repülőjegyek és illetékek kb. 475.000Ft
  •     elhelyezés 3* hotelekben, 2 éj vonaton, hálókocsiban, 1 éj vendégházban (Iskanderkul-tó)
  •     transzferek, mikrobuszok a körutazás során
  •     belépők a programban meghirdetett látnivalókhoz
  •     félpanzió (reggeli és vacsora/ ebéd)
  •     helyi idegenvezető, magyar nyelvű csoportkísérő

 
A részvételi díj nem tartalmazza – Árak/fő


  •     vízum Kína + Tadzsikisztán: kb.30.000 Ft
  •     storno biztosítás, BBP
  •     egyéni kiadások, borravaló…

A részvételi díj minimum 10 fő esetén érvényes.
8 fő esetén + 70.000 Ft/fő felár!
A programban feltüntetett árak 1 USD = 295 FT árfolyamig érvényesek

 
Hotelek


Peking: Hotel Xiao Xiang***

Dunhuang: Hotel Guangyuan***

Turpan: Hotel Jiatong***

Kashgar: Hotel International****

Urumqui: Hotel Yidu***

Dusanbe: Hotel Lotus****

A kategórián belüli szállodaváltoztatás jogát irodánk fenntartja!

    Hasonló ajánlatok