A pénzváltó (8640 Fonyód, Ady utca 7.) a MBH Bank közvetítője.
Körutazások - busszalMagyar idegenvezetővel
Részletek
Tengerparti Nyaralás
Részletek

Nepál, Everest alaptábor

Nepál, Körutazás Nepálban, Körutazás Nepálban
  • Szálláskategória: Program szerint
  • Utazás módja: Egyénileg
  • Típus: Egzotikus út, Körutazás, Sportos kirándulások
Szűrés
A keresési feltételeknek megfelelően nincs találat!

Leírás

Mount Everest, vagy ahogy a serpák nevezik Csomolungma, a Föld istenanyja, a világ legmagasabb hegycsúcsa. Nem kell hegymászónak lenned ahhoz, hogy lásd a Himalája káprázatos nyolcezreseit, élükön az Everesttel. Tizenegy napig vándorlunk a világ talán legszebb túraútvonalán a 8850 m magas hegyóriás alaptáborába (5360 m), miközben a lehetséges legnagyobb luxusban van részünk. Felszerelésünket teherhordók viszik, menedékházakban alszunk és hegyi éttermekben étkezünk.

1. nap
Budapest – Dubai (szállás: szálloda)

    Repülés: a délutáni órákban indulunk a budapesti Liszt Ferenc repülőtérről Dubaiba, ahol éjfél előtt szállunk le.
    Dubai: a leszállás után elhagyjuk a repülőteret és az éjszakát egy közeli szállodában töltjük.

2. nap
Dubai – Kathmandu (szállás: szálloda)

    Repülés: a déli órákban folytatjuk a repülésünket Dubaiból Kathmanduba.
    Kathmandu: kora este érkezünk Kathmanduba, ahol a repülőtéren beszállunk a ránk várakozó autóbuszba, majd a szállodánkba utazunk. A szobáink elfoglalása után érdemes az estét a Thamel városrészben tölteni.
    Thamel: ez a városrész a túrázók, hegymászók és hátizsákos világcsavargók kathmandui törzshelye. Több utcát töltenek meg a hangulatos bárok, éttermek és érdekes üzletek. Mivel a szállodánk a Thamel közelében található, ezért a legcélszerűbb szabadprogram keretében felfedezni a legérdekesebb helyszíneket.

3. nap
Kathmandu – Lukla (2740 m) – Phakding (2650 m) (szállás: menedékház, étkezés: reggeli)


    Repülés: kora reggel Kathmandu belföldi repülőterére utazunk, ahonnan a luklai járatunk indul. Egy 20-25 fős géppel vágunk neki a világ egyik legizgalmasabb repülőútjának. Közvetlenül a hegyek felett, illetve között repülünk, és körülbelül 45 perc múlva meg is érkezünk Lukla légterébe, ahol a hegyek között egy rövid és meredek aszfaltcsíkon landolunk.
    Lukla: miután megkaptuk csomagjainkat a nagy utasforgalomhoz képest parányi repülőtéren, Lukla egyik menedékházáig sétálunk, ahol találkozunk a teherhordóinkkal. Átveszik és rendszerezik a csomagjainkat, majd a gyalogtúra során egyik szállástól a másikig viszik azokat.
    Gyalogtúra: ez a nap még csak a bemelegítésé. A 2740 m magasan fekvő Luklából indulunk, majd a Dudh Koshi folyó völgyében, könnyű terepen túrázunk. Áthaladunk néhány falun és kora délután meg is érkezünk Phakdingba, amely 2650 m magasan épült. Táv: 8,5 km, szint: fel 130m, le 220 m, menetidő: 3-3,5 óra. (∗∗) A szállásunk menedékházban lesz.

4. nap
Phakding (2650 m) – Namche Bazar (3470 m) (szállás: menedékház)


    Gyalogtúra: Phakding települését magunk mögött hagyva a Dudh Koshi folyó partján folytatjuk a túránkat. Az út első szakasza könnyű, hol enyhe lejtőkön, hol lankás emelkedőkön gyaloglunk. Délután azonban egy meredek és meglehetősen hosszú szerpentin vár ránk, a gyalogtúránk első fárasztó szakasza. Belépünk a Sagarmatha Nemzeti Park területére, majd átkelünk egy függőhídon, ami szédítő mélység fölött ível át. Az útvonal látványos rododendronok, magnóliák és hatalmas erdei fenyők között vezet. Érintünk néhány teaházat, ami a menedékház nepáli megfelelője. A szerpentin egy szakaszán először pillanthatjuk meg a most még távoli Mount Everest 8850 méteres, hófödte csúcsát. A mai túra végén a 3470 m magasan fekvő Namche Bazárba érkezünk, a Khumbu régió serpa „fővárosába“. Táv: 11 km, szint: fel 920 m, le 100 m, menetidő: 5 óra. (∗∗∗)
    Namche Bazar: a Khumbu-völgy legnagyobb, csak gyalogosan megközelíthető települése. A központban menedékházak, egyszerű éttermek, túraboltok, néhány pénzváltó és internet kávézók találhatóak. Időnként nagy vásárokat is tartanak Namche Bazárban a környező völgyekben élők számára. Érdemes felkeresni valamelyik pékséget, aminek a körülményekhez képest pazar választéka már most szinte mindenkit levesz a lábáról. Az itteni szállásunkon egymás után két éjszakát töltünk.

5. nap
Namche Bazar (3470 m) (szállás: menedékház)


    Akklimatizációs túra: a gyalogtúra sikere érdekében nagyon fontos, hogy megfelelően hozzászokjunk a nagy magassághoz. Ebben segít a mai akklimatizációs túra. Egy meredek ösvényen indulunk gyalog felfelé, majd hamarosan elhaladunk egy kolostor mellett. A célunk egy kisebb plató, amely 3800 m magasan fekszik. A kilátás pazar, madártávlatból láthatjuk Namche Bazart, az alattunk húzódó völgyeket; a hátteret a hatezres, hófödte Khumuche-csoport alkotja. Némi pihenést követően a már ismert útvonalon visszatérünk Namche Bazárba. Táv: 5 km, szint: fel 420 m, le 420 m, menetidő: 3-4 óra. (∗∗)
    Namche Bazar: a délutánt szabadprogram keretében, pihenéssel töltjük. Érdemes betérnünk a Sherpa Múzeumba, majd sétálni egyet Namche Bazar utcáin.

6. nap
Namche Bazar (3470 m) – Tengboche (3860 m) (szállás: menedékház)


    Gyalogtúra: korán indulunk, mert ezen a napon is egy jelentős emelkedő leküzdése áll előttünk. Namche Bazárt elhagyva nemsokára bepillanthatunk a Khumbu-völgybe. Először tűnik fel előttünk a 6814 m magas Ama Dablam, a Himalája egyik legszebb csúcsa, amelynek látványa a következő napokon végigkísér bennünket. Tiszta idő esetén a Khumbu-völgy végében megpillanthatjuk a Mount Everest csúcsát is. Az ösvényünk egy idő után lefelé vezet egészen a Dudh Koshi folyóhoz, amin átkelünk. Innen egy 700 méteres kapaszkodó kezdődik, egy igazi erőpróba. Alpesi környezetben, hűs fenyőerdőben túrázunk, az ösvény széles és jól járható. Ez a világ legmagasabb csúcsaira igyekvő hegymászók útvonala, és erre haladnak a hegymászó-expedíciók felszereléseit szállító jakkaravánok is. Kora délután érkezünk meg 3860 m magasra, az egyik Tengboche kolostor melletti menedékházba. Táv: 10 km, szint: fel 920 m, le 530 m, menetidő: 7 óra. (∗∗∗∗)
    Tengboche kolostor: a Khumbu régió legjelentősebb buddhista kolostora, amely nagyszerű környezetben épült. A kolostor mögött olyan csúcsokat láthatunk, mint a Nuptse, a Lhotse, az Ama Dablam vagy a Mount Everest.

7. nap
Tengboche (3860 m) – Dingboche (4410 m) (szállás: menedékház)


    Gyalogtúra: reggel elhagyjuk a tengbochei menedékházunkat és először lefelé túrázunk. Sorra haladunk el a túrázók szállásaiként szolgáló teaházak mellett, majd egy függőhídhoz érkezünk, amely az Imja Khola folyó fölött ível át. Innen az ösvényünk felfelé vezet. Az erdők egyre inkább elmaradnak, helyüket a kietlen sziklavilág, igazi magashegységi táj foglalja el. Sorra kerülgetjük a mani köveket, az itt élők szent építményeit, amik a hagyomány szerint csak akkor hoznak szerencsét, ha mindig az óramutató járásával megegyező irányból kerüljük meg. A túra utolsó szakaszán ismét átkelünk a folyón, itt azonban a völgy már egészen kitágul. Kora délután érkezünk az apró Dingbochéba, amely az utolsó települések egyike az Everest alaptábor felé vezető úton. Táv: 12 km, szint: fel 930 m, le 380 m, menetidő: 5 óra. (∗∗∗) A délután hátralévő része a pihenésé. Egy egyszerű menedékházban egymás után két éjszakát töltünk.

8. nap
Dingboche (4410 m) – Chukung (4760 m) – Dingboche (4410 m) (szállás: menedékház)


    Akklimatizációs túra: újabb akklimatizációs túrára indulunk, amelynek célja Chukung néhány épületből álló települése. Az Imja Khola folyó völgyében fekvő falu a kiindulópontja az Island peak 6189 méteres csúcsára igyekvő hegymászóknak. Ezen kívül jól láthatjuk innen a Lhotse (8501 m), a Nuptse (7861 m), valamint az Ama Dablan (6856 m) hegycsúcsait is. Megpihenünk Chukung egyik menedékházában, majd a már megismert útvonalon visszatúrázunk a dingbochei szállásunkra. Táv: 10 km, szint: fel 350 m, le 350 m, menetidő: 5 óra. (∗∗∗)
    Dingboche: kora délután érkezünk vissza a menedékházba, ahol a nap hátralévő részét pihenéssel töltjük.

9. nap
Dingboche (4410 m) – Lobuche (4930 m) (szállás: menedékház)


    Gyalogtúra: reggel ha tiszta az idő, a szállásunktól fantasztikus panoráma tárul a szemünk elé: déli irányban tökéletes kilátás nyílik a Thamserku 6608 méteres és a Kantega 6685 méter magas sziklafalaira. A mai gyalogtúránk észak felé indul, felfelé a Khumbu-völgyben felfelé. A táj kiszélesedik, mi pedig egy kényelmes, majdnem szintemelkedés nélküli szakaszon túrázhatunk. Nemsokára azonban egy 350 méteres emelkedő „állja utunkat“, amire egy szerpentin kanyarog fel. Ezen felérve rengeteg imazászló és gyönyörű kilátás fogad. Sok apró szentélyt is láthatunk, amik az Everest környékén életüket vesztett hegymászóknak állítanak emléket. A Khumbu-gleccser mellett folytatjuk túránkat, ami jól „álcázza“ magát, hiszen a hatalmas jégár a felszínén több méter vastag morénát, azaz hordalékot szállít és emiatt szinte észre sem vesszük magát a gleccsert. Ebédidőben érkezünk Lobuche kicsiny településére, 4930 m magasra. Táv: 9 km, szint: fel 620 m, le 100 m, menetidő: 5-6 óra. (∗∗∗∗∗) Délután közösen felkapaszkodhatunk a Khumbu-gleccser morénájára. Az éjszakát Lobuche egyik egyszerű menedékházában töltjük.

10. nap
Lobuche (4930 m) – Gorak Shep (5180 m) – Mount Everest alaptábor (5360 m) – Gorak Shep (5180 m)
(szállás: menedékház)


    Gyalogtúra: elhagyjuk Lobuchét és túránk legmagasabban fekvő szállása felé indulunk. Az útvonal végig a Khumbu-gleccser mellett halad, egy helyen pedig átkelünk a Kangri-oldalgleccseren, ami a Khumbu jégárba torkollik. A gleccserátkelés nem jelent veszélyt, hiszen az ösvény jól kitaposott és a legtöbb helyen kövekkel fedett. Túra közben a földkerekség legmagasabb csúcsainak látványa kezd kibontakozni előttünk. Az útvonalunk kisebb emelkedőkre vezet fel, majd azokról le, mígnem megérkezünk 5180 m magasra, Gorak Shep táborába. Az itteni három menedékház jelenti az utolsó emberi építményeket az Everest felé. Táv: 5 km, szint: fel 330 m, le 80 m, menetidő: 5 óra. (∗∗∗∗)
    Mount Everest alaptábor: a szállásunk elfoglalását és némi pihenést követően indulunk az Everest 5360 méter magasan fekvő alaptáborába. Aki nem szeretne részt venni ezen a túrán, Gorak Shepben pihenéssel töltheti az idejét. Az útvonal végig a Khumbu-gleccser mellett vagy a jég felszínét borító morénán vezet. A túra nem könnyű, hiszen a gleccser állandó mozgása miatt a köves, sziklás ösvény is folyton változik. Körülbelül 2,5-3 óra alatt érjük el az alaptábort, amely közvetlenül a Khumbu-jégesés előtt fekszik. Mivel az Everest csúcsa nem látható innen, így a legérdekesebb látnivalót az alaptáborban tartózkodó expedíciók jelentik. Rövid pihenés után a már ismert útvonalon túrázunk vissza Gorak Shep menedékházába. Táv: oda-vissza 8 km, szint: fel 400 m, le 400 m, menetidő: oda-vissza 4-5 óra. (∗∗∗∗∗)

11. nap
Gorak Shep (5180 m) – Kala Pattar (5600 m) – Gorak Shep (5180 m) – Pherice (4270 m)
(szállás: menedékház)


    Kala Pattar: jóval napfelkelte előtt indulunk útnak Gorak Shepből a Kala Pattar 5600 méteres csúcsára, a gyalogtúránk legmagasabb pontjára. A Kala Pattar a világ egyik legnépszerűbb trekking csúcsa, mivel a nagy magassága ellenére ösvény vezet fel rá, amit ráadásul csak ritkán borít hó. A túra felét sötétben tesszük meg, hogy 1,5-2 órás túra után a hegytetőn gyönyörködhessünk a napfelkelte látványában. A csúcsra vezető ösvény nem meredek és jól járható. Ha tiszta az idő, akkor a Nap pont a 8850 m magas Mount Everest mögött kel fel. Az Everesten kívül egy sor más hegycsúcs is magasodik előttünk: Nuptse (7861 m), Lhotse (8501 m), Lhotse Shar (8393 m), Pumori (7138 m). A távolban feltűnik az Ama Dablam és a Tamserku csúcsa is. Eltöltünk egy kis időt a csúcson, majd visszatúrázunk a menedékházhoz. Táv: oda-vissza 6 km, szint: fel 420 m, le 420 m, menetidő: oda-vissza 3-4 óra. (∗∗∗∗∗)
    Gyalogtúra: a reggeli túra után összepakoljuk a felszerelésünket, amikkel a teherhordók elindulnak lefelé. Mi megreggelizünk, majd követjük őket. Mivel folyamatosan egyre kisebb magasságba kerülünk, egyre erősebbnek érezzük magunkat; a 4000 m feletti magasságot szinte már meg sem érezzük. Elhagyjuk Lobuchét (4930 m) és egészen Pherice (4270 m) egyik menedékházáig túrázunk, ahová késő délután érkezünk. Táv: 13 km, szint: fel 180 m, le 1090 m, menetidő: 4-5 óra. (∗∗∗)

12. nap
Pherice (4270 m) – Tengboche (3860 m) – Namche Bazar (3470 m) (szállás: menedékház)


    Gyalogtúra: ezen a reggelen is a Thamserku (6608 m) és a Kantega (6685 m) csodás látványára ébredünk, majd folytatjuk a lefelé vezető túránkat. Útközben fokozatosan megjelenik a növényzet, előbb csenevész bokrok, később fenyők formájában. Átkelünk egy függőhídon a vad Imja Khola folyó fölött (3680 m), amelynek vize az Everest környéki gleccserekből indul.
    Tengboche kolostor: dél körül érkezünk Tengbochébe, ahol benézhetünk az eredetileg 1923-ban épült buddhista kolostorba.
    Gyalogtúra: ebéd után elhagyjuk Tengbochét és hosszas ereszkedésbe kezdünk. Igazi alpesi környezetben túrázunk, majd körülbelül 700 m ereszkedés után a Dudh Koshi folyóhoz érkezünk. A folyó másik oldalán egy 300 méteres kapaszkodó vár ránk, majd ezen túljutva egy kellemes ösvényen túrázunk Namche Bazárig. Táv: 19 km, szint: fel 910 m, le 1710 m, menetidő: 10 óra. (∗∗∗∗)
    Namche Bazar: a serpa fővárosban ismét élvezhetjük a civilizáció vívmányait, a meleg zuhanyt, az internetet és az almás rétest.

13. nap
Namche Bazar (3470 m) – Lukla (2740 m) (szállás: menedékház)


    Gyalogtúra: az utolsó túranapunk hosszúnak ígérkezik, hiszen egészen Lukláig túrázunk. Azonban könnyű dolgunk van, hiszen szinte végig lefelé túrázunk. A Namche alatti emelkedőn gyorsan legyaloglunk a Dudh Koshi völgyébe, ahol végleg eltehetjük a nagyobb magasságban használt meleg ruháinkat. Serpa falvakon és gyönyörű erdőkön haladunk keresztül, néha utunkba esik egy-egy vízesés vagy rododendron. Phakding (2650 m) egyik menedékházánál megebédelhetünk, majd folytatjuk túránkat Luklába (2740 m), a gyalogtúránk kiindulópontjába. Táv: 19,5 km, szint: fel 320 m, le 1050 m, menetidő: 7-8 óra. (∗∗∗∗) A késő délutáni órákban érkezünk a szállásunkra.


14. nap
Lukla – Kathmandu (szállás: szálloda)


    Repülés: a reggeli órákban Luklából körülbelül 45 perc alatt alatt Kathmanduba repülünk.
    Kathmandu: a repülőtérről autóbusszal utazunk a szállásunkra, amely a már ismert Thamel városrészben található. A nap hátralévő részét pihenéssel és Kathmandu legjobb éttermeinek felkeresésével töltjük. Ezúttal négy éjszakát töltünk a kathmandui hotelünkben.

15-16. napok
Kathmandu (szállás: szálloda, étkezés: reggeli)


    Kathmandu: a Kathmanduban töltött napok valójában tartaléknapok arra az esetre, ha a luklai repülés idejét a kedvezőtlen időjárás miatt módosítani kell. Ez sajnos olykor előfordul. Azonban ha az eredetileg tervezett időben repülünk vissza Kathmanduba, akkor az ott töltött három nap során többféle fakultatív program közül választhatunk. A programokat megfelelő létszám esetén tudjuk megszervezni, amelyben a túravezetőnk nyújt segítséget.
    Kathmandu-völgy: alaposan megismerkedhetünk Kathmanduval illetve a környék nevezetességeivel. Sajnos a 2015 áprilisi földmozgások során az óváros központjának számító Durbar tér több épülete is komolyan károsodott, szerencsére azonban több értékes látnivaló is érintetlen maradt. Érdemes felkeresni többek között a Nepál jelképének számító Swayambunath sztúpát, a Bagmati-folyó mentén fekvő Pashupathinath hindu kegyhelyet, Bhaktapur királyvárosát és a gyönyörű Boudhanath sztúpát.
    Everest sétarepülés: részt vehetünk egy körülbelül egy órás sétarepülésen, amelynek során 6000 méteres magasságban repülve csodálhatjuk meg a Himalája havas csúcsait.
   
17. nap
Kathmandu – Dubai (étkezés: reggeli)


    Kathmandu: a napunk legnagyobb részét még Kathmanduban töltjük szabadprogram keretében.
    Repülés: az esti órákban a repülőtérre utazunk, ahonnan Dubaiba repülünk. Mivel az éjszaka nagy részét a repülőtéren kell töltenünk, ezért ajánljuk a Marhaba Lounge igénybevételét, ahol külön térítés ellenében kulturált körülmények között pihenhetünk. Kényelmes fotelágyak, étel és ital szolgálja a vendégek kényelmét.

18. nap
Dubai – Budapest


    Repülés: reggel Dubaiból Budapestre repülünk, és délelőtt meg is érkezünk a budapesti Liszt Ferenc repülőtérre.



A gyalogtúra nehézsége:

    A gyalogtúra sikeres teljesítéséhez túrázási tapasztalat, magashegyekben (2000-2500 m) szerzett hegyi jártasság, aktív, egészséges életvitel, valamint az átlagostól jobb fizikai állóképesség szükséges. A tapasztalatunk szerint ezt a túrát sokkal nehezebbnek tartják, mint amilyen valójában. Nincs szükség hegymászó tapasztalatra, kimagasló erőnlétre, de lényeges az aktív életmód, a kellő kitartás és a nomád körülmények megfelelő tolerálása.
    A napi túrák távolsága és szintemelkedése nem kimagasló. A túrák időtartama csak kivételes esetben haladja meg a 6-8 órát. A gyalogtúra nehézségét a sorozatterhelés, a tengerszint feletti magasság és a nomád körülmények adják. A túrákat elvileg gyorsabban is lehetne teljesíteni, de a megfelelő akklimatizáció miatt ez nem javasolt.
    Az ösvények jól járhatóak, kövesek, sziklásak vagy porosak. Ez alól csak a gleccserek jelentenek kivételt, amiken vastag moréna (kőhordalék) nehezíti meg a gyaloglást. A gyalogtúra teljesítéséhez azonban semmilyen speciális felszerelés nem szükséges.
    A túrafelszerelésünk nagyobb részét teherhordók fogják vinni helyettünk. Ennek a csomagnak a súlya maximum 10 kg lehet. A másik csomagunk egy kisméretű hátizsák legyen, amit mi magunk viszünk a túrákon. Ebben kell lennie az esőkabátnak, a tartalék meleg ruhának, az ivóvíznek és a személyes dolgainknak.
    A túra előtt célszerű felkészülni egész napos hazai gyalogtúrákkal, esetleg futással, kerékpározással vagy úszással.
    A gyalogtúra során elengedhetetlen a magabiztos mozgáskoordináció, a szédülésmentesség és a lépésbiztonság. Kizáró ok bármilyen szív- és érrendszeri, valamint mozgásszervi betegség.

Akklimatizáció:

    Ahogy haladunk a túra során egyre feljebb, a magasság növekedésével arányosan egyre ritkább a levegő. Emiatt érezhetően romlik a fizikai erőnlétünk, ami viszont jó akklimatizációval enyhíthető. Épp ezért haladunk viszonylag lassabban az alaptábor felé, még ha egy-egy nap lenne ehetőség nagyobb távok megtételére. Az enyhe hegyibetegség jelei (fejfájás, étvágytalanság, alvási nehézségek) 3500 m fölött már jelentkezhetnek. A tünetekkel kapcsolatban célszerű gyakran konzultálni a túravezetőnkkel. Komolyabb hegyibetegség esetén nem szabad folytatni a túrát. Ilyen esetben az egyetlen megoldás minél hamarabb lejjebb ereszkedni.
    Lényeges, hogy a magassághoz való alkalmazkodás nem az erőnléttől függ, hanem egyéni adottság és akklimatizáció kérdése. Erős és tapasztalt túrázók néha kevésbé bírják a magasságot, mint a megfelelően akklimatizálódott kezdők. Az is előfordulhat, hogy valakinek szinte semmilyen problémája nincs még 5000 m felett sem. Hogy ki hogyan reagál a magasságra, lényegében csak a helyszínen derül ki. Természetesen azok számára is adott a lehetőség a túrázásra, akik kevésbé bírják a magasságot, hiszen a túra tempója azért is lassú, hogy minden résztvevőnek legyen ideje megfelelően alkalmazkodni a ritkább levegőhöz.

A gyalogtúra egy napja:

    A túranapokon a napfelkelte után nem sokkal ébredünk. Összecsomagoljuk a felszerelésünket, leadjuk a nagyobb csomagunkat (max. 10 kg) a teherhordóknak, megreggelizünk, majd magunkhoz vesszük a kis hátizsákunkat és útnak indulunk. Útközben többször is megállunk pihenni, dél körül pedig megebédelünk egy menedékházban.
    Délután általában az aznapi túra kisebbik fele vár ránk. Miután megérkeztünk a szállásra, a nap hátralévő része a pihenésé. Az estét a menedékházak sok esetben fűtött étkezőiben töltjük, majd a vacsorát követően mehetünk aludni a fűtetlen hálószobákba és hálózsákjainkba.

Konzultáció:

    Minden résztvevőnek lehetőséget biztosítunk, hogy utazás előtt konzultáljon a túravezetőnkkel. A túravezetőnk elérhetőségét kérd irodánktól!

Szükséges felszerelés:

    A Himalájában csak a nagyon jó felszerelés a megfelelő. Különösen lényeges a megfelelő túrabakancs, a hálózsák és az esőkabát.
    Strapabíró sporttáska: 70-75 literes, amelybe a felszerelésünk döntő többsége kerül. Ezt viszik magukkal a teherhordók. Mivel a táska a túra alatt nagy igénybevételnek van kitéve, ezért erre a célra nem egy nagyméretű hátizsákot ajánlunk, hanem egy vízhatlan, erős anyagból készült strapabíró sporttáskát. Lényeges, hogy a kerekekkel ellátott sporttáskák és különösen a gurulós bőröndök nem megfelelőek a gyalogtúrára! Ügyeljünk a felszerelésünk eső elleni védelmére, mert a teherhordók nem sokat tudnak tenni a felszerelés szárazon tartásának érdekében eső esetén. A teherhordók által vitt csomag maximális súlya 10 kg lehet. Ennél nehezebb csomagot már csak azért sem célszerű a túrára vinni, mert a belföldi repülőjáraton ennyi a feladható csomag maximális súlya. A felszerelésünknek azt a részét, amit nem viszünk a túrára, a kathmandui szállodában hagyhatjuk.
    Kisméretű túrahátizsák: ezzel fogunk napközben túrázni. Vízhatlannak kell lennie és kényelmesnek. Csak a legszükségesebb dolgokat kell belepakolni: vízhatlan ruházat, tartalék meleg felső, ivóvíz, fényképezőgép, személyes irataink, stb.
    Hálózsák: meleg hálózsákra van szükség. Keresd meg a hálózsák hőmérsékleti értékeit! Akkor lesz megfelelő a hálózsák, ha a komfort értéke legalább -10 °C fok körül van. Ne tévesszen meg az „extrém“ érték, mivel nem ez a hálózsák valós jellemzője, hanem a komfort tartomány. A túra magasabb régióiban hajnalonta hideg lesz (előfordulhat -5 °C vagy akár -10 °C is), ezért valóban megfelelően meleg hálózsákra van szükség. A túraboltokban kapható ún. hálózsák-bélés, ami jól jöhet a hidegebb éjszakákon. Megjegyezzük, hogy a menedékházak hálószobáiban nincs fűtés, így hajnalonta igen hideg lehet bennük.
    Túrabakancs és más lábbelik: a felszerelésünk egyik legfontosabb része a bakancsunk, nagy figyelmet kell rá fordítani. Nagyon lényeges, hogy ne vadonatúj bakancsban induljunk útnak, hanem jól bevált, kipróbált és bejáratott bakancsban. Ha új bakancsot használnánk, minden valószínűség szerint hamar feltörné a lábunkat. Ha mégis új bakancsot kell vásárolnunk, az utazás előtt mindenképpen járassuk be, hogy később ne legyen vele gond. Fontos, hogy a bakancs a lehető legnagyobb mértékben vízhatlan legyen, mert néhol hóban kell túráznunk és ha átázik, nem valószínű, hogy másnap reggelre megszárad. A hó miatt célszerű lábszárvédőt is magunkkal hozni, amit a bakancsunkra és a lábunkra erősíthetünk. Fontos, hogy ne legyen a bakancs talpa csúszós. A bakancsba vastagabb zoknit érdemes húzni. Legyen nálunk legalább 3-4 pár vastag túrazokni! A bakancs mellett azonban más lábbeliknek is hasznát vehetjük. „Pihenésképp“ jól jöhet egy edzőcipő vagy egy könnyebb túracipő.
    Meleg ruházat: mindenekelőtt rétegesen kell öltözködnünk. Nagyobb magasságokban hűvös lesz, amire fel kell készülnünk. Legyen nálunk egy vékony pehelykabát, polárdzseki (vékony és vastagabb is), sapka és kesztyű. Nagyobb magasságban jól jöhetnek a különböző aláöltözetek, amik amellett, hogy melegek, megfelelően elvezetik testünkről az izzadtságot.
    Esőruházat: nagyon fontos a megfelelő esővédő ruházat. Olyan vízhatlan nadrágra és kabátra van szükség, ami lélegző anyagból (pl. Gore-Tex) készült.
    Szemüveg: fontos a jó minőségű napszemüveg, ami nem csak sötétít, hanem az UV-sugárzástól is védi a szemünket.
    Egyéb túrafelszerelések: legyen nálunk túrabot, kulacs és fejlámpa pótelemekkel. Szükségünk lesz erős fényvédő krémre, mert ha nem kenjük be a túrák előtt az arcunkat, gyorsan le fogunk égni. Szükség lesz baseballsapkára, karimás kalapra vagy kendőre a napszúrás ellen. Egy többfunkciós csősál is nagyon praktikus viselet lehet: melegíthet, illetve poros terepen a szánk elé téve védheti a torkunkat.
    Élelmiszer: nem kell magunkkal vinnünk itthonról élelmiszert, mivel a menedékházakban mindig rendelhetünk meleg ételeket. Ennek ellenére jól jöhet egy-egy tábla csokoládé, műzli, keksz vagy szőlőcukor, amikről jobb ha még itthon gondoskodunk.
    Tisztálkodás: egyre több menedékház kínál fizetős zuhanyozási lehetőséget, így jó ha nálunk vannak a tisztálkodószereink. Vigyünk magunkkal nedves törlőkendőket vagy folyékony kézfertőtlenítőt, mert nem mindig lesz alkalmunk forró vízzel mosakodni.
    Egyebek: mivel a késő délutánjaink és estéink pihéssel telnek, ezért nem árt ha van nálunk egy könyv, esetleg kártya.

Szállások:

    A kathmandui szálloda a helyi viszonyok között középkategóriájúnak számít. A szobák kétágyasak és minden szobához saját fürdő tartozik. Nepálban gyakoriak az áramszünetek.
    A gyalogtúra alatt egyszerű menedékházakban töltjük az éjszakákat. A szobák általában 2 fősek és egyszerű berendezésűek. A szobák színvonala a magasság növekedésével egyre csökken. A menedékházak étkezőit esténként általában fűtik, de a hálószobákat nem; emiatt nagyon fontos a megfelelően meleg hálózsák! A szobák legtöbbjében világítás van, de konnektor nincs. Sok menedékház rendelkezik saját zuhanyzóval, amiket külön díj ellenében használhatunk. A menedékházak vécéi a legtöbb esetben az épületben találhatóak, nagyon egyszerűek, de általában tiszták.

Étkezés és ivóvíz:

    A részvételi költség tartalmazza a kathmandui szállodában a reggelit, az utazás többi része azonban önellátó. Az étkezések felsorolása a részletes programban olvasható.
    Kathmanduban rengeteg étkezési lehetőség kínálkozik a pékségektől kezdve a nepáli és európai ételeket felvonultató, igényes éttermekig. Egy átlagos ebéd vagy vacsora ára kb. 3000-6000 rúpia.
    A gyalogtúra önellátó, ami azt jelenti, hogy irodánk nem biztosít étkezést, de mindig szánunk kellő időt az étkezésekre. A menedékházak éttermeiben mindig tudunk reggelizni és vacsorázni, ebédidőben pedig minden túranap útba esnek olyan teaházak, menedékházak, amik étteremmel is rendelkeznek. A húsételek nagyon ritkák, és a fogyasztásukat egyébként sem ajánljuk. A menü főleg nepáli vegetáriánus ételekből áll.
    Kizárólag palackozott ivóvizet fogyasszunk, amely a túra során minden menedékházban illetve a városokban rengeteg helyen kapható. A gyalogtúrákra legalább másfél liter ivóvízzel induljunk útnak. Másfél liter ivóvíz ára 0,5-2 USD.

Időjárás:

    A nepáli Himalájában a két főszezon a tavasz (március-április), valamint az ősz (október-november). A nyári hónapok a monszun jegyében telnek, míg télen túl hideg van a túrázáshoz.
    3000 méteres magasságban reggelente 5-8 °C, napközben 15-20 °C várható. 4000 m környékén reggelente -5-0 °C valószínű, de napközben sem melegszik a levegő sokkal 10 °C fölé. 5000 m környékén és felette hajnalban -10 °C sem elképzelhetetlen, míg napközben a hőmérséklet 0 °C körül van.
    Tipikus jelenség, hogy ha süt a nap, akkor alacsony hőmérséklet esetében is melegnek érezzük az időt, ha viszont árnyékba kerülünk vagy beborul, azonnal fázni kezdünk. A magashegységek tipikus időjárása a Himalájában is megfigyelhető, miszerint délutánonként felhők gyülekezhetnek és a magasságtól függően eshet némi eső vagy hó. Reggelre azonban szinte mindig kitisztul az ég.
    Napközben, ha süt a nap, a nagy magasság miatt erős az UV-sugárzás. Ezt fokozza, ha a fehér hófelületről a napsugarak még vissza is verődnek. Emiatt nagyon fontos a jó minőségű napszemüveg. 
    Kathmanduban kellemes, nyárias időre számíthatunk. A legmagasabb hőmérséklet elérheti a 30 °C-ot, és éjszaka sem hűl le a levegő 22 °C


A részvételi költség tartalmazza: 

  •     A repülőtéri transzfereket autóbusszal.
  •     4 éjszaka szállást Kathmanduban, szállodában, kétágyas szobákban.
  •     11 éjszaka szállást menedékházakban a gyalogtúra során.
  •     4 reggelit.
  •     A teherhordók díját a gyalogtúra során.
  •     A Sagarmatha Nemzeti Park belépőjét.
  •     Az irodánk túravezetését.


    A részvételi költség nem tartalmazza:

    •     A további étkezést.
    •     A belépőket és fakultatív programokat.
    •     A nepáli vízum árát.
    •     A kötelező borravalókat a teherhordók számára.
    •     A helyszínen fizetendő repülőtéri illetékeket.
    •     A poggyász- és balesetbiztosítást.
      Repülőjegy:

      •     Budapest-Dubai-Kathmandu oda-vissza repülőjegy illetékkel: 260.000 Ft.
      •     A Budapest-Dubai-Kathmandu repülőjegy egy éjszaka szállást is tartalmaz Dubaiban, az odaúton.
      •     Kathmandu-Lukla-Kathmandu oda-vissza repülőjegy illetékkel: 135.000 Ft.

      A repülőjegyek árai a jelentkezés idejétől függnek.
      A repülőtéri illetékek összege a jegykiállításig változhat.