A pénzváltó (8640 Fonyód, Ady utca 7.) a MBH Bank közvetítője.
Körutazások - busszalMagyar idegenvezetővel
Részletek
Tengerparti Nyaralás
Részletek

Vízitúra a Moldván

Csehország, Cesky Krumlov, Cesky Krumlov
  • Szálláskategória: Panzió
  • Utazás módja: Busszal
  • Típus: Sportos kirándulások
Szűrés
A keresési feltételeknek megfelelően nincs találat!

Leírás

Négynapos hosszú hétvége a csehországi Moldva folyón és az azt szegélyező festői kisvárosokban. Cesky Krumlovban lesz a székhelyünk, innen indulunk egynapos kajaktúráinkra. A Moldva vadregényes természeti környezetben kanyarog, várak és középkori települések között, ráadásul viszonylag nagy a folyási sebessége, ezért ha egy rövid időre pihenésképp abbahagyjuk az evezést, akkor is egészen jól haladunk.
A kajaktúra szervezése során természetesen irodánk biztosítja a tengeri kajakokat és a szükséges eszközöket, továbbá irodánk szállítja a résztvevőket a vízitúrák kezdetéhez.

Indulás és érkezés

    Indulás: Budapestről a Műcsarnok mellől (Felvonulási tér) reggel 07.00 órakor.
    Érkezés: Budapestre a Műcsarnok mellé az esti órákban.

Szállás

A szállásunk két egymás mellett épült panzióban lesz, amik színvonala és felszereltsége közel azonos. A kétágyas szobákhoz saját fürdő tartozik.



1. nap
Budapest – Ceské Budejovice – Cesky Krumlov

    Utazás: reggel 07:00 órakor indulunk autóbusszal Budapestről, a Műcsarnok melletti parkolóból. Kora délután érkezünk Csehország déli részére, a Moldva partján fekvő Ceské Budejovice kisvárosába.
    Ceské Budejovice: az utazás után jól fog esni a séta a hangulatos óváros barokk főterén és az azt körülvevő utcákon. Érdemes felkapaszkodni a központban álló toronyba, ahonnan remek panoráma nyílik a belvárosra. Ceské Budejovice nem csak a kitűnő állapotban fennmaradt központjáról, hanem az itt készülő Budweiser sörről is nevezetes. Természetesen nem mulasztjuk el, hogy látogatást tegyünk a legendás sörgyárban, ahol megismerkedünk a világ egyik legfinomabb sörének gyártási folyamatával, majd meg is kóstoljuk azt.
    Cesky Krumlov: a gyárlátogatás után a közeli Cesky Krumlovba utazunk, amely Csehország talán legszebb kisvárosa. A reneszánsz és barokk stílusban épült, festői történelmi negyedet az UNESCO 1992-ben a Világörökség részének nyilvánította. Cesky Krumlov vára a második legnagyobb Csehországban a prágai Hradzsin után. Bőven van tehát látnivaló ebben a városkában, és lesz is elegendő időnk mindenre, hiszen a szállásunk Cesky Krumlov belvárosában található. A csoport létszámától függően egy vagy két panzióban lesz a szállásunk, ahol az utazásunk mind a három éjszakáját töltjük.
    Szállás: panzió.

2. nap
Cesky Krumlov – Vyssi Brod – Branná – Cesky Krumlov

    Vyssi Brod: reggel Cesky Krumlovból átutazunk a közeli Vyssi Brod kisváros kikötőjébe. Egy rövid elméleti oktatást tartunk itt a kajakozásról és a felszerelés biztonságos használatáról, majd vízre szállunk.
    Kajaktúra a Moldván: egy rövid ideig még gyakoroljuk a kajakok irányítását, majd nekivágunk az utazásunk első kajaktúrájának. A Moldván (Vltava) vezet Bohémia legkedveltebb vízitúrás útvonala, amely vadregényes tájakon vezet keresztül. A Moldva különösen jótékony az evezősökkel, mivel 5-7 km/óra a folyási sebessége, ami azt jelenti, hogy ha evezés közben kicsit pihenni szeretnénk, akkor is egészen jó sebességgel haladunk. A Moldva partján lépten-nyomon érdekes vendéglátóhelyeket, frissítőállomásokat találunk, amik közül többet is régi cirkuszi lakókocsikban vagy vízparti kunyhókban alakítottak ki. Ezeken a helyeken egyszerű ételeket és természetesen kiváló cseh söröket rendelhetünk. Az evezést olykor kisebb-nagyobb zúgók tarkítják, ahol át kell emelnünk a kajakokat, de a bátrabbak az erre a célra kialakított vízi csúszdákon is lecsúszhatnak, természetesen a túravezetőink aktív közreműködésével. Mindez teljesen biztonságos, mindamellett nagy kaland is! Evezés közben megcsodáljuk a Moldva festői kanyarulatában a folyó fölé magasodó Rozmberk várát valamint a köré települt apró városkát. Itt természetesen tartunk egy rövid pihenőt is. A mai evezésünk Branná falucskában ér véget. Táv: 21 km, a túra nehézsége: .
    Cesky Krumlov: a vízitúra végén autóbusszal utazunk vissza Cesky Krumlovba, a szállásunkra. A nap hátralévő részét pihenéssel és az óváros felfedezésével tölthetjük.
    Szállás: panzió, étkezés: reggeli.

3. nap
Cesky Krumlov – Branná – Zlata Koruna – Cesky Krumlov

    Branná: ezúttal is autóbusszal utazunk a vízitúránk kiindulópontjába, oda, ahol az előző nap befejeztük az evezést. Branná folyópartján már rutinosan szállunk be a kajakokba, így rögtön meg is kezdjük a mai túránkat.
    Kajaktúra a Moldván: a kanyargó Moldva gyönyörű hegyvidéki tájakon, nagyszerű fenyveseken és illatos kaszálókon vezet minket keresztül. Természetesen ezen a napon is találkozunk kisebb zúgókkal és az ezekhez tartozó csúszdákkal, amiken már kellő tapasztalattal jutunk át. Már a napi túratáv felénél járunk, amikor megérkezünk Cesky Krumlov ékszerdoboz-szerű kisvárosába, ahol a szállásaink is találhatóak. A Moldva itt egy látványos S-kanyarral fonja körbe az ódon belvárost és a sziklaszirtre épült középkori várkastélyt. Az éttermek és a sörözők szinte csak egy karnyújtásnyira épültek a folyótól, amik tökéletes pihenőhelyek a vízitúrázók számára. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a sok kenu és gumicsónak, amikkel egy-egy hangulatosabb vendéglő előtt kötöttek ki a vendégek. Természetesen mi is itt töltjük az ebédszünetünket, ami alatt felfrissíthetjük magunkat és élvezhetjük a sok túrázó és a városka nyújtotta különleges hangulatot. Ám a napunk még nem ér véget, hiszen vár még ránk néhány kalandos folyókanyarulat. Néhány kilométer megtétele után, a délutáni órákban érkezünk Zlata Koruna településére, amely a Moldva által teljesen körbeölelt kolostoráról nevezetes. Táv: 27 km, a túra nehézsége: .
    Cesky Krumlov: az evezés végén autóbusszal utazunk vissza Cesky Krumlovba, ahol a nap hátralévő részét szabadprogram keretében tölthetjük.
    Szállás: panzió, étkezés: reggeli.

 
4. nap
Cesky Krumlov – Zlata Koruna – Maringotky – Borsov – Budapest

    Zlata Koruna: a reggeli után elhagyjuk a szállásunkat és autóbusszal Zlata Koruna településére utazunk.
    Kajaktúra a Moldván: az utazásunk utolsó napján vár ránk talán a legizgalmasabb evezés. Zlata Koruna után ugyanis a Moldva folyása felgyorsul és sok kisebb zúgót alkot. A kajakjainkat ezen a szakaszon is használhatjuk, mivel teljes biztonsággal kelhetünk át velük a zúgókon. A Moldva igazán kalandos, kanyargós arcát mutatja ezen a napon; szinte meg sem akarunk állni pihenni egyet a Maringotky frissítőállomásnál. Ezután egy látványos, íves kanyarulat után újabb kiskocsma várja a vízitúrázókat, majd izgalmas zúgók sorozata következik hosszú kilométereken keresztül. A mai túránk Borsov falucskában ér véget, Ceské Budejovice közelében, ahol autóbuszunk már vár ránk. Táv: 20 km, a túra nehézsége: .
    Utazás: az evezés után nincs más hátra, mint a hazautazás. A kora esti órákban érkezünk Budapestre, a Műcsarnok melletti parkolóba.
    Étkezés: reggeli.


A vízitúrák nehézsége

    A tú­rákon va­ló rész­vé­tel­nek nem fel­té­te­le a ka­ja­ko­zás­ban va­ló jár­tas­ság vagy a korábbi eve­zé­si ta­pasz­ta­lat, de ter­mé­sze­te­sen előnyt je­lent. A szük­sé­ges is­me­re­te­ket a tú­ra­ve­ze­tő­ink a hely­szí­nen egy rövid el­mé­le­ti és gya­kor­la­ti ok­ta­tás ke­re­té­ben el­ma­gya­ráz­zák. A szak­kép­zett tú­ra­ve­ze­tő­ink se­gí­tik a kez­dő­ket és az eve­zés so­rán vé­gig a cso­port mel­lett ma­rad­nak; tő­lük bár­mi­kor se­gít­ség vagy ta­nács kér­he­tő.
    Az evezések könnyűek, köszönhetően a Moldva viszonylag gyors folyásának, ami azt jelenti, hogy ha éppen nem evezünk, akkor is viszonylag jó sebességgel sodorja magával kajakunkat a folyó. Ezért egész nyugodtan kezdő evezősök is vállalkozhatnak a túrára. Tovább könnyítik vízitúráinkat az útba eső büfék, ahol bőven lesz lehetőségünk pihenésre.
    A Moldva kisebb zúgóin, valamint a nagyobb zúgók mellett épült csúszdákon való átkelés kissé technikás ugyan, de hamar elsajátítható. Ezek az evezések legizgalmasabb részei.
    Az uta­zá­son va­ló rész­vé­tel alap­ve­tő fel­té­te­le a biz­tos úsz­ni tu­dás.
    A túrák nehézségét ötös skálán adjuk meg.

Szükséges felszerelés

    Öltözet: vízi- vagy túraszandál, fürdőruha, valamilyen fejfedő napszúrás ellen (kendő, baseball sapka), jól szellőző esőkabát vagy széldzseki, kényelmes túracipő, tartalék meleg ruha.
    Túrafelszerelés: legalább 1,5 literes ku­lacs, fejlámpa (elem­­lám­pa), nap­szem­üveg, napolaj.
    Iro­dánk minden kajakhoz biz­to­sít 1 darab 12 li­te­res víz­hat­lan zsá­kot, amiben a legfontosabb dol­gainkat vi­he­tjük ma­gunkkal.


A részvételi költség tartalmazza:

  •     Az utazást autóbusszal Budapestről.
  •     3 éjszaka szállást panzióban, kétágyas szobákban.
  •     3 reggelit a szálláson.
  •     A tengeri kajakok és a hozzájuk kapcsolódó egyéb felszerelések (evező, mentőmellény, vízhatlan zsák, stb.) bérleti díját.
  •     A túravezetést.

A részvételi költség nem tartalmazza:


  •     A további étkezést.
  •     A belépőket.
  •     A biztosításokat.

Biztosítás


  •     Kombinált útlemondási, betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás: 8.195 Ft
  •     Betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás: 4.200 Ft
  •     Útlemondási biztosítás: 4.995 Ft

Hasonló ajánlatok